Za užitak ne treba puno

Što se idealnoga trajanja spolnoga odnosa nakon penetracije tiče, to je kao trčanje na srednje pruge. Dakle, ni maraton, ni sprint nakon niskoga starta.

Iako mnogo seksolozi i seksualni terapeuti nisu zagovornici mjerenja i egzaktnoga ocjenjivanja kakvoće bilo kojega dijela seksualnosti i intime, gotovo svakodnevno smo izvrgnuti raznim izračunima kakvoće spolnoga života. Među posljednjima je procjena idealnoga trajanja seksualnoga odnosa na sedam do trinaest minuta, što kazuje koliko je spolni život rastezljiva kategorija.

Može li ga biti previše?

Istraživanje koje su na brojnim ispitanicima provodili više desetljeća u Kanadi i SAD-u kazuje kako je vođenje ljubavi, koje nakon penetracije svrši u roku od jedne do dvije minute, ipak prekratko. Ako se to produlji na tri do sedam minuta, može biti dovoljno, ocijenilo je više od tri četvrtine ispitanika u spomenutom istraživanju

Idealno bi bilo u spolnomu sjedinjenju uživati sedam do trinaest minuta, što bi prema aritmetičkoj sredini značilo kako je deset minuta idealno trajanje spolnoga odnosa nakon penetracije. Ako pak udvostručite trajanje do pola sata, mnogima spolnog odnosa može biti i preko glave, zaključili su seksolozi.

Bez obzira na prolazna vremena, kao mjerilo uspješnosti ne preporučuju satove i štoperice jer što je nekima idealno, drugima je prekratko ili predugo i obrnuto.

Razbijanje mitova o seksu

Uglavnom, stručnjaci su pokušali razbiti medijski mit o maratonskomu seksu, epskim dimenzijama penisa i neprekidnim višesatnim erekcijama, bez posebnih stimulansa, kao jedinim jamcima neponovljiva seksa.

No teško su razuvjerili nesigurne kako duljina ne određuje kakvoću spolnoga odnosa jer teško je smanjiti seksualna razočaranja, koliko god mi šutjeli o tome. Pokušajte se više posvetiti predigri jer može značajno utjecati na obostrano zadovoljstvo.

Ako čvrsto ne žmirimo i imamo barem mrvicu osjećaja za osobu s kojom smo se spolno zbližili, imamo već preduvjete za obostrano zadovoljavajući seksualni odnos koji je više nego komplicirana kategorija.