Zablude o ljepoti

ZABLUDA: Sapun je odlično sredstvo za pranje kože

Možda Vam se čini da jedino sapunom doista možete očistiti kožu – i u pravu ste. Ali sapun će je očistiti i više nego što je potrebno. Čini vam se da je koža gotovo gumena, a prst samo što ne "cvili" po površini. No, u biti ste upravo uklonili potrebno ulje i vodu.

To Vam daje taj snažni osjećaj čistoće. No, nakon sapuna, koža je nezaštićena sve dok se ne obnovi prirodna ravnoteža površinskog sloja.

Najbolji način za čišćenje pružaju mlijeko, krema ili gel za čišćenje. Ipak, u zadnje vrijeme na tržištu se mogu naći i sapuni koji njeguju kožu, no i s njima oprezno. Bilo koje sredstvo koje nakon pranja ostavlja osjećaj zategnute i isprane kože zaobilazite u širokom luku.

ZABLUDA: Šampon gubi učinkovitost ako se kosa „navikne” na njega

Šampon služi za održavanje čistoće kose: uklanja masnoću, ostatake proizvoda za stiliziranje i slično, baš kao što sapun čisti kožu, dok regenerator njeguje kosu: hrani je i hidratizira, te čini sjajnom.

Neki šamponi sadrže tvari koje „zaostaju” na kosi i održavaju vlažnost vlasi, pa to može stvoriti osjećaj masne kose iako je tek oprana. Upravo se taj osjećaj povezuje sa stvaranjem otpornosti na šampon. Zabluda da šampon gubi učinkovitost ako se kosa „navikne” na njega je upravo potekla iz te činjenice.

No, vrlo je važno da se šampon, ali i regenerator dobro isperu s kose jer iako zvuči gotovo nevjerojatno, većina žena to ne radi! Frizeri preporučuju da dva puta mjesečno kosu perete sa šamponom za dubinsko čišćenje, tako ćete upotpunosti ukloniti zaostale proizvode za styling.

ZABLUDA: Krema sa SPF 30 nudi dvostruko veću zaštitu od one sa SPF 15

U stvarnosti SPF 30 nudi samo četiri posto više zaštite od one s oznakom SPF 15.

Ključ dobre zaštite je nanošenje debelog sloja, a ključ najbolje u čestom ponavljanju postupka i izbjegavanju izlaganja suncu u najkritičnijim satima – od 11 do 16 sati.

Preporuča se nanošenje kreme za sunčanje svaka dva sata. Vrlo je važno da se zaštitna krema nanese i do 30 minuta prije izlaska na sunce jer će samo na taj način biti doći do izražaja njen potpuni učinak. Posebnu pažnju treba posvetite mjestima koja se često zaborave, a zapravo su jako osjetljiva i gotovo uvijek izložena – uši, nos, prsa, ramena.

ZABLUDA: Manje sna, veći podočnjaci

Najčešći uzrok podočnjaka su proširene kapilare koje se primjećuju kroz tanku kožu. Prema tome zasluge ponajviše pripadaju genetici. Čak su neka istraživanja pokazala da nespavanje i umor može izazvati skupljanje tekućine u vrećicama ispod očiju, a ta blaga natečenost prikriva tamne kolutove.

No, isto tako tamni podočnjaci mogu ukazivati na različita stanja: pomanjkanje sna, sezonske alergije, slabu cirkulacija, previše soli u hrani ili ukazivati na neku bolest.

San je u toliko povezan s podočnjacima što se dok spavamo cirkulacija ubrzava, a time i izbacivanje štetnih tvari i opskrbljivanje kože prijeko potrebnim tvarima, primjerice kisikom. No, iako su podočnjaci prvenstveno genetsko nasljeđe, valja se pobrinuti da se ipak, koliko je moguće minimaliziraju.

Jedan od najboljih načina je da u organizam unosite dooljno tekućine, vitamina C, izbjegavajte propuh, boravak u zadimljenim prostorijama, preveliko zamaranje očiju, te dovoljno spavajte. Također se preporuča pijenje čaja, i to od koprive ili peršina.

ZABLUDA: Starenje kože stvar je gena i ne može se usporiti

Genetika doista određuje kakav tip kože ćemo imati, no velik utjecaj imaju i drugi faktori te naše navike. Izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres, loša probava i malo sna bitno utječu na izgled kože. Prema mišljenju većine medicinskih stručnjaka, glavni uzročnici bolesti i starenja su slobodni radikali. Ne samo da uzrokuju pojavu bora nego i akne, preosjetljivost kože, staračke mrlje i gubitak elastičnosti.

Broj slobodnih radikala koje naše tijelo proizvodi može se smanjiti pravilnijim načinom života – manje izlaganje suncu, manje stresa i više odmora. Osim toga, redovito nanošenje proizvoda za njegu – kreme sa zaštitnim faktorom protiv štetnog sunčeva zračenja, kreme i serumi za njegu protiv bora i slično, te hrana bogata antioksidantima, ne mogu spriječiti, no u svakom slučaju mogu usporiti starenje kože.