Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Zablude o uzroku, simptomima i liječenju stresa

Stres. Riječ koja se čuje gotovo svakodnevno – suradnici, članovi obitelji i prijatelji žale se kako puno rade i pod stalnim su stresom.

Stres. Riječ koja se čuje gotovo svakodnevno – suradnici, članovi obitelji i prijatelji žale se kako puno rade i pod stalnim su stresom. S druge strane prodaju nam se aktivnosti  i proizvodi koji nam “pomažu” u uklanjanju stresa.

Stres nas motivira

Mala količina stresa često se smatra pozitivnom. Mala nervoza prije samog ispita tjera nas na učenje, a umjerena količina stresa na poslu potiče želju za uspjehom.

Sigurno ste sve ovo već ranije čuli! No, je li stres doista ono što nas motivira u takvim situacijama? Zapravo to čine stimulacija i angažman ( primjerice, postavljanje ciljeva ili novi projekti), a ne sam stres. On je jednostavno proizvod nakupljenih negativnih emocija. Ako ste uspješni i pod stalnim stresom, onda zapravo uspijevate usprkos stresu, a ne zbog stresa, kaže Andrew Bernstein, author knjige “Mit o stresu”.

Čaša alkoholnog pića uklanja stres

Dobro razmislite je li vam doista potrebno nekoliko čaša vina nakon stresnog dana. Istraživanje provedeno 2008. godine i objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pokazalo je kako alkohol zapravo stimulira otpuštanje hormona stresa kortizola.  Štoviše, alkohol i stres “hrane jedno drugo” – alkoholu pribjegavamo kako bi uklonili stres, a stres , zauzvrat, ublažava opijajući učinak alkohola, potvrdilo je istraživanje sveučilišta Chicago.

Prekomjerno pijenje alkohola odnosi se na osobe koje toliko piju da uslijed prekomjernog pijenja pića nastaju teškoće u obitelji, radnoj i društvenoj sredini, a još nisu alkoholičari. Oni su prekomjerni potrošači – tzv. „ problem drinkers ili excessive drinkers“. Poznati psihijatar dr. Robert Torre tvrdio je da oko 10 % osoba koje umjereno piju s godinama postaju alkoholičari, te da o broju umjerenih potrošača ovisi i broj alkoholičara u pojedinom društvu.

Od stresa ćete dobiti čir na želucu

Većina čireva nije posljedica stresa u svakodnevnom životu, već ih uzrokuju bakterije u želucu. Iako stres može povećati razinu želučane kiseline i time doprinijeti neravnoteži probavnog sustava,  nije glavni uzrok nastanka čireva.

Ako simptomi nisu prisutni, niste pod stresom

Stres se može manifestirati na niz neugodnih načina, uključujući nesanicu i debljanje, no ako simptomi nisu vidljivi kod vas, ne znači da niste pod stresom. Kronični stres je povezan s nizom negativnih zdravstvenih tegoba, uključujući srčane bolesti i rak. Također, stres može voditi povišenom kolesterolu ili dijabetesu, čak i ako simptomi nisu vidljivo prisutni.

Negativni događaji uzrokuju stres

Loša iskustva i događanja mogu doprinijeti stresnim mislima, ali to mogu i sretni trenutci u životu. Nisu ključni misao i događaj sami po sebi, već vaš emocionalni odgovor na njega – to uzrokuje stres. Sve što prekida vašu  rutinu i pokreće snažne emocije, negativne ili pozitivne, može voditi stresu.

Svi imamo iste simptome stresa

Kao što postoji niz faktora koji doprinose stresu, on se može manifestirati kroz niz fizičkih i  psihičkih simptoma. Svatko stres proživljava na drugi način – netko će možda imati slabiju probavu tijekom razdoblja pojačanog stresa, dok druga osoba neće imati fizičke simptome, ali će biti depresivna i rastresena. Trebate naučiti prepoznati kako tijelo vaše reagira na stres kako biste se uspješno borili protiv stresa.

Izvor ordinacija.hr

Ne propustite

Zanimljivosti

Menstrualna stigma može zvučati kao nešto nepravedno, ali zapravo može imati ozbiljne posljedice.

Savjeti stručnjaka

Zamislite da imate 60 kilograma, a popijete 180 litara vode? Nemoguće, naravno. Ovo je ujedno i jedina zanimljivost o komarcima zbog koje im se,...

Zanimljivosti

Volio je putovati, igrati vaterpolo, ali najviše od svega pjevati. Ivan Ferderber živio je život punim plućima, a onda je preko noći postao nepokretan...

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.