Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Zablude o uzroku, simptomima i liječenju stresa

Stres. Riječ koja se čuje gotovo svakodnevno – suradnici, članovi obitelji i prijatelji žale se kako puno rade i pod stalnim su stresom.

Stres. Riječ koja se čuje gotovo svakodnevno – suradnici, članovi obitelji i prijatelji žale se kako puno rade i pod stalnim su stresom. S druge strane prodaju nam se aktivnosti  i proizvodi koji nam “pomažu” u uklanjanju stresa.

Stres nas motivira

Mala količina stresa često se smatra pozitivnom. Mala nervoza prije samog ispita tjera nas na učenje, a umjerena količina stresa na poslu potiče želju za uspjehom.

Sigurno ste sve ovo već ranije čuli! No, je li stres doista ono što nas motivira u takvim situacijama? Zapravo to čine stimulacija i angažman ( primjerice, postavljanje ciljeva ili novi projekti), a ne sam stres. On je jednostavno proizvod nakupljenih negativnih emocija. Ako ste uspješni i pod stalnim stresom, onda zapravo uspijevate usprkos stresu, a ne zbog stresa, kaže Andrew Bernstein, author knjige “Mit o stresu”.

Čaša alkoholnog pića uklanja stres

Dobro razmislite je li vam doista potrebno nekoliko čaša vina nakon stresnog dana. Istraživanje provedeno 2008. godine i objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pokazalo je kako alkohol zapravo stimulira otpuštanje hormona stresa kortizola.  Štoviše, alkohol i stres “hrane jedno drugo” – alkoholu pribjegavamo kako bi uklonili stres, a stres , zauzvrat, ublažava opijajući učinak alkohola, potvrdilo je istraživanje sveučilišta Chicago.

Prekomjerno pijenje alkohola odnosi se na osobe koje toliko piju da uslijed prekomjernog pijenja pića nastaju teškoće u obitelji, radnoj i društvenoj sredini, a još nisu alkoholičari. Oni su prekomjerni potrošači – tzv. „ problem drinkers ili excessive drinkers“. Poznati psihijatar dr. Robert Torre tvrdio je da oko 10 % osoba koje umjereno piju s godinama postaju alkoholičari, te da o broju umjerenih potrošača ovisi i broj alkoholičara u pojedinom društvu.

Od stresa ćete dobiti čir na želucu

Većina čireva nije posljedica stresa u svakodnevnom životu, već ih uzrokuju bakterije u želucu. Iako stres može povećati razinu želučane kiseline i time doprinijeti neravnoteži probavnog sustava,  nije glavni uzrok nastanka čireva.

Ako simptomi nisu prisutni, niste pod stresom

Stres se može manifestirati na niz neugodnih načina, uključujući nesanicu i debljanje, no ako simptomi nisu vidljivi kod vas, ne znači da niste pod stresom. Kronični stres je povezan s nizom negativnih zdravstvenih tegoba, uključujući srčane bolesti i rak. Također, stres može voditi povišenom kolesterolu ili dijabetesu, čak i ako simptomi nisu vidljivo prisutni.

Negativni događaji uzrokuju stres

Loša iskustva i događanja mogu doprinijeti stresnim mislima, ali to mogu i sretni trenutci u životu. Nisu ključni misao i događaj sami po sebi, već vaš emocionalni odgovor na njega – to uzrokuje stres. Sve što prekida vašu  rutinu i pokreće snažne emocije, negativne ili pozitivne, može voditi stresu.

Svi imamo iste simptome stresa

Kao što postoji niz faktora koji doprinose stresu, on se može manifestirati kroz niz fizičkih i  psihičkih simptoma. Svatko stres proživljava na drugi način – netko će možda imati slabiju probavu tijekom razdoblja pojačanog stresa, dok druga osoba neće imati fizičke simptome, ali će biti depresivna i rastresena. Trebate naučiti prepoznati kako tijelo vaše reagira na stres kako biste se uspješno borili protiv stresa.

Izvor ordinacija.hr

Više

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Duh i tijelo

Postoje načini da se relativno jednostavno i brzo oslobodimo negativnih emocija i vratimo stabilnost koja nam je prijeko potrebna

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Darivanje

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest sa simptomima crvenila, osipa i vrlo neugodnog svrbeža kože

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.