Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Zabranjeno vaginalno ispiranje

Saznajte kako spiječiti gljivice, upale i spolne bolesti.

Vaginalno ispiranje, odnosno pranje vagine, nikako nije preporučljivo. Iako mnogo žena ima običaj to raditi kako bi se osjećala čišće, taj bi postupak prilikom tuširanja trebalo izbjegavati.

Isto neće dobroga donijeti ni tijekom menstruacije, niti nakon spolnog odnosa, kao ni u otklanjanju ili smanjivanju neugodnog mirisa vagine – iako mnoge žene suprotno misle.Naime, svi su se stručnjaci složnili kako vaginalno ispiranje nije niti malo zdravo, jer vaginalna flora, koja ima nisku pH vrijednost, štiti od zaraza. Nizak pH onemogućuje razvoj različitih bakterija i gljivica, koje u kiseloj sredini vagine teško mogu preživjeti.

Redovito vaginalno ispiranje, kao što to inače čine i drugi čimbenici poput stresa, antibiotika, hormonalne promjene, oslabljen imunološki sistem i kontracepcijske tablete, mogu izmijeniti kemijsku ravnotežu u vagini. Zbog toga vagina bude osjetljivija te se događaju razne infekcije i upale.

Osim toga, s ispiranjem u vaginu mogu ući i bakterije koje se zatim prošire po vratu maternice do maternice i jajovoda te uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. S vaginalnim ispiranjem može doći čak do bakterijske vaginoze i vaginalne gljivične zaraze (kandidijaze).Znanstvenici, čak, izvještavaju kako se s vaginalnim tuširanjem povećava i mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima, jer je pri narušenoj ravnoteži sluznica podložnija štetnim vanjskim utjecajima.

Dakle, toplo se preporuča da prepustite rodnici da se od vlastitih izlučevina naprosto sama očisti. Eventualno je dozvoljeno pranje vanjskog spolovila i to pomoću nježnog sapuna bez mirisa. Dakako, najprimjereniji su proizvodi koji su namijenjeni isključivo intimnoj njezi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Od djetinjstva nas uče da je potrebno tuširati se svaki dan kako biste održali tjelesnu higijenu.

Beauty report

Novi NIVEA MEN SENSITIVE PRO Ultra-Calming gel za tuširanje pobrinut će se da ti trenuci budu savršeni.

Trendovi

NIVEA je svjesna ekoloških izazova i postavila si je ambiciozne ciljeve koji uključuju značajno smanjenje CO2 emisija na proizvodnim mjestima, kao i neutralizaciju preostale...

Duh i tijelo

I je li tuširanje navečer bolje za zdravlje ili tuširanje ujutro?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.