Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Zagreb očima osmašica

Osnovnoškolke su osmislile vizualni identitet Grada Zagreba za Dan Europe.

Dea Derjanović, Irena Dobrović, Ana Perica i Ivana Tokić učenice su osmog C razreda iz Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Zagreba. Ove četiri djevojke zajedno su osmislile pobjednički rad koji se sastoji od šestinskog kišobrana, zvjezdica koje predstavljaju Europu te nekoliko građevina koje su simbol Zagreba.

Na natjecanju je sudjelovalo osam osnovnih škola Grada Zagreba s dvadeset učeničkih radova.

Zajedničkim snagama

– Svaka od nas je dala svoju ideju te smo to spojile u jednu kompoziciju,- izjavila je za She.hr Dea Derjanović.

Njezin udio u priči je bilo uvrštenje šestinskog kišobrana kao simbola Zagreba.

Prema prijedlogu Irene Dobrović uvršteni su još Banski dvori, Cibonin toranj, Crkva Sv. Marka i Katedrala. Priznaje, najljepša joj je katedrala.

Kako kaže jedna od autorica Ana Perica, nisu imale previše vremena.

– Likovnu grupu imamo samo jednom tjedno, a kada je profesorica dobila vijest za natječaj ostalo nam je još samo četiri dana do roka za slanje rada. Tako da smo ovaj rad napravile u samo dva dana. Moja ideja u cijeloj priči je bila ta da sa šestinskog kišobrana maknemo žutu i zelenu boju te smo po tom principu dobili i trobojnicu koja ne predstavlja samo Zagreb već i Hrvatsku,- objasnila je za She.hr Ana Perica.

Djevojke su radile na principu pokušaja i pogrešaka. Prvotna izvedba trebala je biti s temperama, ali nije im uspijevalo pa su se odlučile za kolaž koji se pokazao dobrim rješenjem.

Nisu zaboravljene ni žute zvijezde koje predstavljaju Europsku uniju.

– Vizija mi je bila da uklopimo zvjezdice zajedno s kišobranom u kružnu kompoziciju, ali ne sa vanjske strane kišobrana nego s unutarnje što simbolizira da puštamo Europsku Uniju u Zagreb,- objasnila je Ivana Tokić.

Njihov rad objavljen je na jumbo plakatima širom Zagreba.

Odluka Prosudbenog povjerenstva

Prosudbeno povjerenstvo koje je odlučivalo o pobjedniku natječaja se sastojalo od sedam učitelja i profesora likovnog odgoja.

– Bio je solidan odaziv radova, ali moram priznati da smo se oduševili čim smo vidjeli ovaj rad te je jednoglasno pobijedio. Bilo je još dobrih, svidjeli su mi se neki s tramvajima, ali kako smo tražili cjelinu koja je prepoznatljiva na prvi pogled, onda je neminovno to bio ovaj rad,- rekla je akademska kiparica Ivona Biočić Mandić jedna od članica Povjerenstva, inače učiteljica likovnog odgoja u OŠ Josipa Jurja Strossmayera.

Nagrade u obliku štafelaja, diplome, tempera, palete te kistova, a koje su im uručili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Šef delegacije Europske komisije Vincent Degert.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Fashion report

Bez obzira na model, tenisice i ove jeseni ostaju visoko na ljestvici obaveznih modnih trendova.

Gastronomija

File lososa u lisnatom tijestu, pečeni krakovi hobotnice, domaća srnetina, file orade s kremastim batatom, teleći medaljoni, dimljena pačja prsa s Ceasar umakom od...

Drama Queen

Od prvog razreda, taj tjedan kada si redar, daje ti neku posebnu odgovornost. Sav si važan!

Advertisement