Zamjena uloga

Radi se o velikoj socijalnoj promjeni: skoro polovica žena u razvijenom zapadnom svijetu plaćena je jednako ili više od muškaraca.

Većina žena mlađih od 50 odgajana je kako mogu imati karijere te biti plaćene jednako kao muškarci – revolucionarni je koncept koji su pripadnice ljepšeg spola objeručke prihvatile. No, nitko nije pomišljao da bi žene mogle zarađivati i više od muškaraca. Takva ideja je sve donedavno bila nezamisliva.

Ipak, činjenica je da se to počelo događati. Nedavna studija britanske vlade pokazala je kako je postotak žena koje zarađuju više od muškaraca skočio na 19, dok je 25% onih koje zarađuju jednako kao i njihovi muškarci. Radi se o brojkama koje predstavljaju vjerojatno najveću i najznačajniju socijalnu promjenu našeg vremena, s mnogo dubljim implikacijama na veze i obiteljski život.

"I dok su uspješni muškarci često sretni s ženom koja ima manje ambicije, uspješne žene žele vezu s muškarcem jednakim njima", objašnjava Jacqueline Scott, profesorica sociologije sa Sveučilišta Cambridge.

Kako sve više žena polako ali sigurno počinje zarađivati jednako pa i više od svojih partnera, oboje bi mogli imati problema s pronalaskom pravog identiteta u vezi. "Problem je u tome što se naši socijalni i emocionalni životi nisu promijenili toliko brzo kao poslovni i javni životi".

Naši očevi svoj su identitet bazirali na mogućnosti da se skrbe i štite svoju obitelj, a majke na brizi za djecu i domaćinstvo. "Ova percepcija tradicionalnih uloga još uvijek je duboko ukorijenjena u društvo", zaključuje Scott.

Metro-portal.hr