Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
zanimanje budućnosti
zanimanje budućnosti

Dobar posao

Zanimanje budućnosti je zabavno i dobro plaćeno

Naučila sam da su najpozitivnije, najkomunikativnije i najsimpatičnije osobe na svijetu i svaki put me uspiju nasmijati

Nazovite me blesavom, al ja živim za onaj trenutak kad dođem do šanka i naručim piće. Ne, ne zbog samog pića nego zbog igre koja tada kreće. Osoba koja mi pripremi piće redovito mi i uljepša dan. Naučila sam da su barmeni najpozitivnije, najkomunikativnije i najsimpatičnije osobe na svijetu, koje me uvijek uspiju nasmijati. Neću preskočiti činjenicu da sam još od puberteta htjela postati barmen, pa možda i otud moja naklonost prema ovoj profesiji, a uz jačanje turizma i širenje ugostiteljske ponude, ovo je postalo pravo zanimanje budućnosti (i sadašnjosti).

Jedan od onih koji od ovog posla čini pravu umjetnost je i Saša Lovrenščak, stručno definiran kao Mixology&Bar&Spirit Consultant. Upoznala sam ga u baru Kalavanda u Hvaru, pa sam odlučila malo “propikati” njegov mozak kako bih saznala je li taj posao tako super kako se meni čini te što zapravo dobar barmen mora imati u sebi:

Saša, reci nam ukratko nešto o sebi. Kako si završio u ovim vodama?
Rođen sam 1981. godine u Zadru. Odmah po završetku osnovne škole očevim stopama sam krenuo u ugostiteljsku školu u Novom Zagrebu, gdje je najviše utjecaja na smjer bara i koktela imao moj profesor Slavko Ratkajec koji mi je otvorio put u svijet koktela, danas zvan miksologija.

Između ostalog educiraš i polaznike škole za koktel majstore Nekić Barology. Kako točno izgleda ta edukacija, čemu ih sve učite?
Zanimanje barmana je način života, jednostavno kultura koju pokušavamo prenositi i mladim polaznicima. Učimo ih da biti barmenom nije samo posao, nego život koji iziskuje svakodnevne napore za izgradnjom boljeg i kvalitetnijeg sebe kao osobe. Cocktail Studio u zagrebačkoj Medulićevoj ulici ujedno je okupljalište starih i novih ideja za kreacije, kroz treninge, radionice i razgovore te praćenje svjetskih trendova.

„Šuška“ se da barmeni puno zarađuju, što od fiksnih plaća, što od „bakše“. Je li to zaista tako, odnosno je li riječ o pravilu struke ili i to ovisi o mnogočemu?
Pravim barmenima, koji žive ovakav život, plaća i novac nisu u prvom planu. Doduše, iako prolazimo kroz teška razdoblja, barmeni jesu jako dobro plaćeni, naročito s obzirom na naše standarde. Plaća je nagrada vašeg učenja, zalaganja i ulaganja u sebe.

Što najviše voliš u ovom poslu, a što najviše mrziš?
Svaki posao ima svoje dobre i loše strane, ponekad i neugodne situacije, ali to je sastavni dio posla. Zapravo svojim vještinama komunikacije pokušavamo na primjeren način riješiti bilo koji nesprazum, zbog što boljeg i kvalitetnijeg odnosa s gostom. Naš posao povezuje ljude, stvara nova prijateljstva i ljubavi, pa vjerujem i da većina barmena zato najviše voli raditi na moru tijekom ljetnih mjeseci.

Koje vještine su najvažnije za dobrog barmena/koktel majstora?
Ako ste ustrajni, komunikativni, volite zabavu, a ujedno ste i disciplinirani te volite slušati, onda ste pravi kandidat za budućeg barmena.

Imaš li kakav savjet za sve one koji kreću u to, na što paziti na početku, što izbjegavati, koje greške ne raditi?
Savjet početnicima je da ne miješaju gradivo jer drugi dan boli glava (smijeh). Trebaju vam upornost i želja za novim iskustvom u avanturama barskog života. Budite sigurni i vjerujte u sebe.

Saša je s nama podijelio i recept za jedan jednostavan, a ukusan kokteli, koji možete s lakoćom pripremiti i kod kuće. Zašto si ne biste malo “razbili” rutinu tjedna, evo predlažemo da se njime počastite već večeras:

GT-Fresh
0.3 cl Gordons Gin
0.10 cl tonik
0.1 cl sok od limuna
Čašu napunite ledom, ulijte sve sastojke te ukrasite limunom, a po želji možete dodati svježi krastavac, ružmarin ili bosiljak. Živjeli!

zanimanje budućnosti

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Postoji jedan zanimljiv fenomen koji se pojavio u današnjoj kulturi, a ja ću ga nazvati "Vinske mame".

Gastronomija

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Gastronomija

Isprobajte rustični koktel, Caipirinha, koji se u Brazilu pije tijekom cijelog dana.

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.