Tikvice su zeleno povrće koje prirodno sadrži malo kalorija, što je uglavnom rezultat visokog udjela vode u njima. Ova karakteristika čini tikvice izvrsnim izborom za dijete usmjerene na mršavljenje. Osim ako im ne dodate začine, imaju relativno blag okus, što ih čini svestranim sastojkom za pripremu slatkih i slanih jela. Možete ih, primjerice, peći na roštilju ili s drugim povrćem i mesom. Također se izvrsno slažu s biljnim mesnim alternativama, zadovoljavajući tako i vegetarijance i vegane. Ljubitelji prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata mogu ih čak koristiti za pripremu špageta.
Ako vam je dosadilo stalno raditi salate ili pripremati povrće, možete probati ove punjene tikvice. Priprema je prilično jednostavna, a rezultat će nadmašiti vaša očekivanja. Probajte!
Sastojci:
- 3 tikvice srednje veličine
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g mljevene puretine
- 2 žlice sušenog origana
- 1 žličica soli, ½ žličice papra
- Pola luka srednje veličine, nasjeckanog
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 jaje, lagano umućeno
- 1 šalica krušnih mrvica
- 90 g crnih maslina, narezanih na pola
- 30 g sušenih rajčica, nasjeckanih
- Pola šalice nasjeckanog bosiljka
- 30 g parmezana
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Prerežite tikvice na pola te sa žlicom izdubite i postružite pulpu koju ćete kasnije iskoristiti.
U tavi, zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mljevenu puretinu i pecite oko 5 minuta miješajući kako se masa razdvojila. Dodajte luk, češnjak, origano, sol i papar. Zatim dodajte odvojenu pulpu tikvica i pirjajte dok luk ne omekani i puretina izgubi roskastu boju.
Sklonite s vatre, umiješajte umućeno jaje, krušne mrvice, masline, sušene rajčice, ¾ bosiljka i pola količine parmezana. Dobro promiješajte.
Žlicom napunite prethodno izdubljene tikvice pripremljenom smjesom, stavite u posudu za pečenje. Pospite s ostatkom parmezana. Pokrijte folijom, pecite 30 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 10-15 minuta. Pospite s ostatkom bosiljka, dodajte još parmezana po želji i servirajte toplo.