Započeo filmski festival u Cannesu

Jedan od najvažnijih događaja na svjetskoj filmskoj sceni, 66. Filmski festival u Cannesu otvoren je sinoć projekcijom filma ‘The Great Gatsby’ australskog režisera Baza Luhrmanna, a filmsku večer nije pokvarila niti obilna kiša.

Svečanosti otvorenja festivala prisustvovalo je na desetine poznatih glumaca, a crvenim tepihom pored Leonarda DiCapria i njegove filmske partnerice Carey Mulligan, prošetali su i članovi žirija: australska glumica Nicole Kidman, tajvanski režiser Ang Lee te predsjednik žirija američki režiser Steven Spielberg.

Pozirajući pred fotografima u floranoj Dior haljini upotpunjenoj ružičastim salonkama australska je glumica još jednom pokazala zašto je smatraju jednom od najvećih svjetskih filmskih diva. Domaćica premijere u Grand Théâtre Lumièreu bila je francuska glumica Audrey Tautou, koja je svjetskim ljubiteljima filma poznata po glavnoj ulozi u filmu ‘Amelie Poulain’.

Za najveću nagradu Festivala, Zlatnu palmu, ove se godine natječe 20 filmova, a kome je pripala glavna nagrada saznat ćemo 26. svibnja na svečanoj dodjeli nagrada i zatvaranju festivala. 'Neću reći da je ovo izdanje savršen primjer samog Cannesa, ali gotovo je upravo to – s autorom Bazom Lurmanom, velikom zvijezdom Leonardom DiCapriom i jednom od najpoznatijih ljubavnih priča. Uz to sa Stevenom Spielbergom i Nicole Kidman u žiriju i po prvi put na crvenom tepihu na ceremoniji otvaranja festivala – to je prava dimenzija i legenda o Cannesu', naglašava direktor festivala Thierry Fremaux.

Inače, film ‘The Great Gatsby’ u prvom tjednu prikazivanja u Sjedinjenim Američkim Državama zaradio je 50 milijuna dolara.