Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zarolani Japanac

Ako se dosad još niste odvažili kod kuće pripremiti sushi jer vam se to činilo previše zahtjevnim, Zarolani Japanac mogao bi vas razuvjeriti.

Ako se dosad još niste odvažili kod kuće pripremiti sushi jer vam se to činilo previše zahtjevnim, Zarolani Japanac mogao bi vas razuvjeriti. Osvježavajuća kombinacija lososa, algi, wasabija i Zvijezda majoneze istaknula se među više od 370 recepata pristiglih na natječaj Dobro došli u avanture majoneze i autorici recepta, Katarini Đozović, donijela nagradu od 10.000 kuna na potrošačkoj kartici.

RECEPT

Sastojci:

  • 100 g sushi riže
  • 4 kom listova nori alge
  • 50 ml rižinog octa
  • 1 jušna žlica šećera
  • ½ čajna žlica soli
  • 1 file lososa
  • 100 g očišćenih repova kozica
  • 1 svježi krastavac
  • 1 avokado
  • 40 g Zvijezda majoneze
  • Wasabi
  • Sriracha
  • sezam
  • dimljeni losos
  • soja umak
  • mliječni namaz

Priprema:

Tajna svakog zarolanog Japanca (sushija) su zanimljivi umaci koji čiste sinuse i otvaraju okusne pupoljke. Nama najdraži je Wasabi Mayo – u veliku žlicu Zvijezda majoneze dodajte malo wasabija po želji (otprilike veličine graška) pa izmiješajte da se sjedini.

Drugi začinjeni je Sriracha Mayo – u žlicu Zvijezda majoneze ubacite malo srirache po želji i izmiješajte. Oba umaka prelijte preko sushija.

Za pripremu sushija potrebno je najprije skuhati rižu za sushi prema uputama na pakiranju (omjer riže i vode 1:1). Skuhanu rižu prelijte otopljenom mješavinom rižinog octa, šećera i soli pa ostavite da se ohladi.

Listove nori alge podijelite na pola.

Krastavce i avokado narežite na trakice.

Pripremiti tempuru od 1 jaja, malo rižinog brašna i hladne mineralne vode tako da dobijete smjesu malo gušću od palačinki. Kratko u temperu umiješajte repove kozica i trakice lososa te ispecite u dubokom ulju – cca 2min.

Za klasični sushi – na nori algu raspodijelite pripremljenu rizu (obavezno ostaviti 1 cm slobodno) te puniti nadjevom po želji (krastavac, avokado, losos ili repovi kozica). Zarolajte pa izrežite.

Za preokrenuti sushi, nakon što se stavi riza na nori algu, posuti sezamom i preokrenuti. Nori algu lagano namazati mliječnim namazom te puniti s lososom i avokadom. Jednu roladu još obaviti dimljenim lososom te isjeći.

Za sushi kornete, idealne za trenutke kad vam dolazi društvo koje voli samo slagati sushi, rižu rasporedite na jednu kvadratnu polovicu alge pa na rižu složite punjenje dijagonalno i zatim zarolajte svitak s jednog kraja na drugi; slično kao što biste napravili s buketom cvijeća.

Prelijte pripremljenim umacima, poslužite uz soja umak i uživajte u okusima!

Ne propustite

Gastronomija

Sushi se nalazi visoko na ljestvici najpopularnijih jela na svijetu, a brojne ljubitelje ima i u Hrvatskoj, gdje je ovaj slasni egzotični zalogaj u...

Događanja

Sushi - mali, ukusni i vizualno atraktivni smotuljci - jedno je od omiljenih jela brojnih gurmana, gastro entuzijasta, japanskih foodie-ja i ljubitelja slasnih zalogaja.

Gastronomija

Popularizaciji sushija uvelike je pridonio i omiljeni zagrebački Evergreen sushi bar, ponajprije svojim ležernim pristupom, zabavnim kombinacijama i tradicionalnim recepturama.

Gastronomija

Sushi se tijekom posljednjih nekoliko godina profilirao kao jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.