Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zaštita od krpelja

Cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa učinkovito štiti od bolesti tijekom tri do pet godina.

Krpelja ima u našim ravničarskim ili brdskim šumama, ali i uz polja, u vrtovima, živicama, okućnicama. U vrijeme svoje intenzivne aktivnosti – proljeće i rano ljeto, smještaju se na grmove i nisko raslinje do visine oko jednog metra, i tu na istaknutim vršcima grančica čekaju da kraj njih prođe neko toplokrvno biće – životinja ili čovjek, kako bi se na njega prilijepili i sisali im krv.

Najaktivniji su kod nas tijekom svibnja i lipnja, a naročito su brojni, ako je zima bila blaga i bez snijega. Znatno su rjeđi u jesen.

Virusni krpeljni meningoencefalitis i Lyme borelioza

– Svojim ubodom koji ne boli i ne peče mogu na ljude prenijeti neke zaraze, virusni krpeljni meningoencefalitis i Lyme boreliozu. Iako u urbanoj zagrebačkoj zoni sve do podnožja Medvednice ima krpelja, rizik je vrlo malen, no ako se penjemo prema njenom vrhu postoji mogućnost krpeljnog virusnog encefalitisa. No, to je prirodno žarište razmjerno niskog intenziteta i rizik zaraze je također vrlo malen, objasnio je dr Borislav Aleraj, specijalist epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najlakše se prihvate ako se krećemo uz nisko grmlje ili šikaru a pogoduje i odjeća od materijala s dlačicama poput vune i flanela na kojima se najlakše zadrže. Po povratku kući, odmah se treba pregledati po cijelom tijelu, posebno na mjestima gdje je koža najnježnija.

Dakle, iza uha, na vratu, pod pazuhom, među preponama, na donjem dijelu trbuha i sa stražnje strane koljena. Kod djece, obratite pažnju i po vlasištu. Ako se prilijepio, krpelja treba što prije odstraniti. Tako se posve izbjegava mogućnost zaraze jer mu treba nekoliko sati od trenutka prihvaćanja da uspije prenijeti zarazu.

Skinute ga uz pomoć pincete s ravnim vrhovima, dezinficiranu alkoholom ili opaljenu plamenom. Smirenim potezanjem u raznim smjerovima uhvatite ga što bliže glavi da se izbjegne gnječenje zatka.

Na krpelja ne stavljajte ništa poput ulja, kako ga to ne bi potaknulo na lučenje štetnih tvari u ubodnu ranu.

Antibiotici i preventivno cijepljenje

– Ako je nakon uboda krpelja došlo do oboljenja od virusnog meningoencefalitisa, praćenog visokom vrućicom, glavoboljom, mučninom, te kočenjem šije i znakovima oštećenja središnjeg živčanog sustava, javite se liječniku. Simptomi se mogu javiti od četiri do mjesec dana nakon uboda. Borelioza Lyme, obično započinje vidljivim kožnim crvenilom na mjestu uboda i do mjesec dana, uspješno se liječi antibioticima, tumači epidemiolog.

Od krpeljnog meningoencefalitisa preventivno se može zaštiti cijepljenjem, osobito oni koji često borave u prirodi. Za postizanje zaštite treba se cijepiti dva puta u razmaku od tri do četiri tjedna, te docijepiti radi održavanja postignute zaštite jednom dozom nakon godine dana, zatim u većim razmacima, svakih tri do pet godina s po jednom dozom.

Cijepiti se možete kod svog liječnika, u županijskom ili gradskom zavodu za javno zdravstvo.


SAVJETI

Birajte šire putove i izbjegavajte provlačenje kroz gustiš, te nosite odjeću od glatkih materijala. Ne odlažite dijelove odjeće na grmlje .

Sredstva za odbijanje komaraca – repelenti – odbijaju djelomično i krpelje. Nanesite ih na kožu na mjesta do kojih dopire odjeća – zapešća, gležnjevi, vrat ili poprskajte odjeću ako su u obliku raspršivača.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Lajmska borelioza i krpeljni meningoencefalitis bolesti su koje prenosi krpelj, a mogu vam itekako zakomplicirati život

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Savjeti stručnjaka

Krpelji, ti sitni nametnici prava su muka jer prenose nekoliko bolesti, a u Hrvatskoj je najčešće riječ o boreliozi i krpeljnom meningoencefalitisu.

Putovanja

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.