Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Zaštita privatnosti djece

Hrvatsko novinarsko društvo najavilo promjenu kodeksa časti.

Obilježavanju Međunarodnog dana djeteta i 20. obljetnice proglašenja Konvencije o pravima djeteta pridružit će se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je najavilo da će u Kodeks časti uvrstiti odredbe radi dodatne zaštite prava djece, ponajprije njihova prava na privatnost u medijima.

Po prijedlogu Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji bi u izmijenjenom i dopunjenom obliku trebao biti prihvaćen na Skupštini HND-a 27. prosinca u Opatiji, novinari ne bi smjeli naglašavati vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava, to jest trebali bi ih svesti na najmanju moguću mjeru, uz poseban obzir kad je riječ o djeci.

Novinari ne bi smjeli intervjuirati niti fotografirati dijete bez njegova pristanka i bez nazočnosti i pristanka roditelja ili druge odrasle osobe za njega odgovorne. Ako takav pristanak i postoji, nedopustivo je intervjuiranje ili fotografiranje djeteta kojim bi mogla biti ugrožena njegova dobrobit. Isto vrijedi i za bilo koji drugi postupak kojim se izravno ili neizravno otkriva identitet djeteta. Osim u krajnje iznimnim slučajevima, dobrobit djeteta nadređena je javnom interesu.

Zaštita identiteta djeteta

Prihvati li se predloženi Kodeks časti, novinari ne bi smjeli otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela bez obzira na to je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne bi smjeli omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika.

HND ističe da su spomenute odredbe njihov doprinos Svjetskom danu djeteta i 20. obljetnici Konvencije o pravima djeteta koju su Ujedinjeni narodi donijeli 1989., a Hrvatska joj je pristupila 1991.

HND podsjeća i da je na njegov prijedlog u konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, uvrštena odredba koja još preciznije nego što to je to regulirano Zakonom o medijima naglašava potrebu zaštite identiteta djeteta u medijima. Ta odredba kaže kako "nije dopušteno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta do 18 godina života upletenog u slučaj bilo kojeg oblika nasilja, bez obzira je li svjedok, žrtva ili počinitelj, a niti iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života".Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Obitelj

Tradicionalno Baby Center i Joolz okupljanje influencera, partnera i roditelja jednako veseli odrasle, ali i malene, jer noviteta nikad ne manjka.

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.