Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Zaštite ljubimca od krpelja

Ne dopustite da krpelji vašem psu pokvare dugo očekivano proljeće!

S dolaskom toplijih dana počinju problemi za vlasnike pasa – iako proljeće mnogim ljubimcima predstavlja veselje jer nakon duge zime konačno mogu odahnuti i uživati zaboravljenim miomirisima proljeća, iz trave, grmlja i parkova vreba pseći neprijatelj broj jedan – krpelj! Poznato je da krpelji prenose mnoge bolesti na domaće životinje, a nerijetko zaraženi primjerci vašem psu mogu prenijeti opasnu i potencijalno smrtonosnu piroplazmozu, ujedno i jednu od najtežih bolesti koje krpelji prenose te koja opravdano izaziva paniku među vlasnicima pasa.

Piroplazmoza je bolest koju uzrokuju praživotinje, odnosno protozoe iz roda Babesia pa se bolest često u stručnim krugovima naziva babezioza, a napada vitalne organe vašeg psa, najčešće bubrege i jetru. Ono što muči mnoge vlasnike pasa jest kako ovu bolest spriječiti, a još važnije je kako na vrijeme detektirati simptome te u najkraćem mogućem roku ljubimcu pružiti odgovarajuću veterinarsku pomoć.

Higijena je važna

Krenimo od početka, jer bolje je spriječiti nego liječiti – svaki vlasnik ljubimca treba imati na umu da krpelj zarazu prenosi tek nakon 30 sati kontinuiranog sisanja krvi, što samo po sebi nameće zaključak da je i u ovom slučaju higijena pola zdravlja. Naime, uzročnici bolesti u krpelju iz njegovog probavnog trakta sele prema slinskoj žlijezdi te zaraza kreće tek kada krpelj počne sisati krv na psu.

– Higijena podrazumijeva redovito četkanje nakon svake šetnje kako bi se na vrijeme otklonili mogući nametnici koji su već započeli sa sisanjem krvi ili tek šetaju po psu,- upozorava Hrvoje Pankrečić, asistent na Veterinarskom fakultetu.

Sumnjiva melankolija


– Pronađete nametnika na životinji, uklonite ga s pincetom pazeći da ga izvučete zajedno sa "nogicama" s kojima se drži za kožu psa tako da ga isprva povučete lagano u smjeru kazaljke na satu, a potom čvrsto izvučete. Obavezno pažljivo promatrajte psa nakon što je nametnik otklonjen. U slučaju zaraze najbitnije je reagirati dok se bolest još uvijek nije proširila i napala organe. Uzročnik bolesti napada eritrocite te ih razara pa vrlo brzo dolazi do anemije, šoka i uginuća životinje. Zato je važno prepoznati bolest u njezinoj najranijoj fazi", navodi Pankrečić.

A koji su simptomi bolesti? Kao prvo, melankolija i odbijanje hrane, a gotovo svaki pas na početku bolesti ima i groznicu. Obratite pažnju na nosić – on mora biti sjajan i vlažan, a oči bistre i otvorene – to su univerzalni znakovi zdravlja psa.

Odmah u ambulantu po lijek

Ukoliko pas počne odbijati hranu, vući se po kući, nema volje za igranjem, ne pokazuje entuzijazam i ne maše repom, otežano mokri, a urin mu je obojan narančastom nijansom ili ima izražene tragove krvi – nema mjesta oklijevanju.

Sve veterinarske ambulante danas su opremljene lijekovima protiv piroplazmoze, a uspješan oporavak vašeg psa ovisi samo o vašoj brzoj reakciji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kućni ljubimci

Jack Russell terijeri najdugovječnija su pasmina s pedigreom koja u prosjeku živi 12 godina i osam mjeseci, a najkraći očekivani životni vijek imaju francuski...

Kućni ljubimci

Znanost sve češće podupire teoriju da i psi imaju osjećaje.

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Zanimljivosti

Svi oni koji svoj životni prostor dijele s četveronožnim ukućanima znaju koliko sreće, radosti i ljubavi proizlazi iz maženja i igre s njima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.