Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Zaštite se od zoonoza

Pravilnim tretiranjem ljubimaca štitite svoje ukućane i sebe od bolesti.

Skrbeći za zdravlje najmlađih tvrtka „Bayer HealthCare“ u suradnji s gradskim uredima za obrazovanje i poljoprivredu izdala je knjižicu „Zaštitite vašu djecu od zoonoza!“

Što su zoonoze?

Zoonoze su skupina zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Njega se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom, mokraćom i putem hrane.

– S prvim travnjem smo krenuli s akcijom dijeljenja knjižice u pedijatrijskim ambulantama te smo uz njih postavili i postere da se roditelji mogu educirati i upoznati s opasnostima koje prijete od kućnih ljubimaca, ako životinja nije primjereno održavana,- izjavio je Andrej Dean predstavnik tvrtke „Bayer HealthCare“ za Hrvatsku.

Cilj je upoznati odrasle i djecu s učinkovitim mjerama prevencije infestacije nametnika koji mogu biti preneseni sa životinja na ljude.

– Zdravlje djeteta treba zaštititi u najranijoj dobi. Nadamo se da će stoga naša preventivna i edukativna akcija biti prihvaćene,- rekla je Biserka Bucković, zamjenica pročelnika za predškolski odgoj.

Europski prosjek dehelmintiziranja, odnosno tretiranje kućnih ljubimaca protiv unutarnjih nametnika je oko 2,8 do 3 puta godišnje.

– Prema istraživanju agencije Puls u Hrvatskoj je prosjek dehelmintiziranja ljubimaca je oko 0,8 posto što je nedovoljno, – istakao je Andrej Dean.

Edukativna knjižica

Knjižicu „Zaštitite vašu djecu od zoonoza!“ bit će također podijeljena putem mreže ustanova predškolskog uzrasta u Gradu Zagrebu.

– Svaki vlasnik bi se morao odgovorno ponašati i paziti što se događa sa izmetom ljubimca, ali i zaštiti ljubimca od zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti na ljude,- upozorava Dean.

Evo kakva su očekivanja od vlasnika pasa:

1. Redovito cijepite vaše kućne ljubimca kako bi ih zaštitili od zaraznih bolesti.
2. Dehelmintizirajte kućne ljubimce redovnim tretmanima protiv crijevnih i drugih nametnika, u dogovoru s veterinarom.
3. Uvijek počistite iza svog kućnog ljubimca.
4. Vodite računa o osobnoj zaštiti, koristite vrećice ili zaštitne rukavice pri sakupljanju.

Prošlogodišnja akcija

Podatak o niskom broju dehelmintizirnja kućnih ljubimaca iznenadio je „Bayer“, ali poklapa se i s prošlogodišnjim istraživanjima odjela za parazitologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Tada je cjelokupna javnost bila šokirana količinom parazita u pješčanicima u kojima se igraju djeca.

– Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport zajedno sa Uredom za poljoprivredu i šumarstvo proveo je akciju saniranja pješčanika u sklopu predškolskih ustanova u Gradu Zagrebu. Akcija je bila uspješna,- podsjetila je Biserka Bucković.

A od vlasnika četveronožnih ljubimaca se očekuje odgovorno ponašanje, jer time također štite sebe i svoju obitelj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Ako su vam od barova draži parkovi i volite skrivene kutke s posebnim ugođajem, svake subote u kolovozu od 20 do 24 sata zamijenite...

Zanimljivosti

Otvaranjem redizajniranog Xiaomi Storea u Zagrebu, u suradnji s ovlaštenim distribucijskim partnerom tvrtkom Bijelić Co, Xiaomi će dodatno pojačati vidljivost svojih proizvoda i prisutnost...

Zanimljivosti

Zagrebačka clubbing scena dobiva novog favorita, klub XO, koji će 2. travnja u novouređenom prostoru na adresi Vlaška 9/Europski trg otvoriti svoja vrata svima onima koji su željni dobre...

Putovanja

Festival svjetla Zagreb ove će godine ponovo obasjati zagrebačke trgove, ulice, parkove i pročelja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.