Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Zaštitite dijete na internetu

Primjeri kako ćete blokirati nepoželjne sadržaje.

Među korisnicima interneta je sve je više više djece koja su nerijetko izložena porukama seksualnog sadržaja ili nekom drugom obliku internetskih prijetnji.

U većini slučajeva roditelji nisu bili prisutni prilikom djetetova surfanja ili ne znaju kako osujetiti potencijalne opasnosti za dijete i sebe. Roditelji nisu informirani o opasnostima, a velika većina djece internetom surfa bez cilja u potrazi za zanimljivim sadržajem. Zbog rastućih problema ovog tipa stvorena je potreba za efikasnom edukacijom djece i roditelja o opasnostima prilikom korištenja Interneta. Tako je nastala i brošura, priručnik za zaštitu i sigurnost djece iz kojeg prenosimo najzaniljivije dijelove.

Blokirajte internetske stranice

Učinkovit način borbe protiv neželjenog sadržaja na internetu jest blokiranje pristupa nekim stranicama. Ova metoda računalo pretvara u snažan alat za učenje i smanjuje rizike od online opasnosti po vaše dijete.

Dvije su osnovne skupine "kriminalaca" na internetu. Jednoj su zanimljiva primarno djeca, bilo radi direktnog iskorištavanja (pedofilija, otmice itd.), bilo radi prikupljanja podataka o roditeljima. Drugoj skupini pripadaju oni koji ne "diskriminiraju", već su im potencijalne žrtve apsolutno svi koji surfaju internetom. Metoda i načina obrane od njihovih napada ima zaista mnogo, a najučinkovitije je jednostavno izbjegavanje problematičnih stranica.

Kako postaviti zaštitu na Visti?

Windows Vista ima ugrađenu mogućnost blokiranja pristupa nepoćudnim web stranicama, kao i mogućnost određivanja vremena kada dijete smije surfati, a kada ne. Zaštita se lako aktivira u postavkama User Accounts koje ćete pronaći u Control Panelu. Odaberite Set up parental Controls i kliknite "On, enforce current settings". U Web filteru obavezno postavite razinu zaštite na High ukoliko vaše dijete još ide u niže razrede osnovne škole. Želite li se osigurati da se dijete računalom služi samo za učenje, odaberite opciju "Only allow websites which are on the allow list" te potom definirajte podobne web stranice u listi Allowed. Ovdje možete podesiti i u koje dane i u koliko sati vaše dijete smije pristupati internetu, ograničiti preuzimanje datoteka, pa čak i tip igara te programa koje dijete smije koristiti.

Zahvaljujući ovom tipu zaštite, dijete ćete bez bojazni moći ostaviti samo za računalom na kraće vrijeme. No upamtite: ključno je da roditelji surfaju s mlađom djecom, baš kao što je važno da sudjeluju i u svim ostalim dječjim aktivnostima.

Kako postaviti zaštitu na XP

Windowsi XP nažalost nemaju ugrađenu takvu vrstu zaštite pa ćete morati upotrijebiti neki od programa opisanih u poglavlju "Programi za zaštitu".

Djelomičnu zaštitu bez dodatnih programa možete postići na sljedeći način. Otvorite Internet Explorer pa na izborniku Tools pronađite "Internet Options" te potom tab Content. Pri vrhu se nalazi "Content Avisor" opcija, kliknite Enable. Otvorit će se opcije koje su predefinirano vrlo striktne i omogućavaju surfanje po vrlo malom broju stranica. Zato kliknite na "Approved Sites" i unesite popis siteova kojima želite omogućiti pristup. Klikom na Ok morat ćete unijeti lozinku kojom ćete poslije mijenjati postavke. Oprez! Opisana metoda blokiranja nepoželjnih stranica funkcionirati će samo u Internet Exploreru. Otvorite li Firefox ili neki drugi preglednik moći ćete pregledavati sve stranice bez ograničenja.

Onemogućite chat i instant messaging

Najveću prijetnju na Internetu predstavljaju oblici komunikacije koji se odvijaju u stvarnom vremenu. To su chat i instant messaging. Koristeći te metode komunikacije, dijete u samo pet do deset minuta može s nepoznatom osobom razmijeniti solidnu količinu informacija, što svakako želite izbjeći. Kako riješiti problem? Pristup chat sobama onemogućite dok dijete surfa samo i nije pod vašim nadzorom. Instant messaging programe također onemogućite ili osigurajte da dijete može komunicirati samo s provjerenim korisnicima čiji pravi identitet vi znate.

Ostali, nešto pasivniji internetski kanali komunikacije, poput e-maila, predstavljaju manju opasnost jer se razmjena poruka odvija sporije i na drugačiji način. Kao što smo već napomenuli, kod mlađe djece obavezno u realnom vremenu nadgledajte sve oblike komunikacije, a kod starije, recimo, nakon svakih pet do šest sati provedenih na Internetu pročitajte sve primljene i poslane e-mail poruke te pregledajte popis posjećenih web stranica.

Najvažnije od svega je da djecu naučite da ne odaju osobne informacije o sebi. Time ćete riješiti 90 posto problema i eliminirati većinu opasnosti. Možda će netko uspjeti na kraće vrijeme doći u doticaj s vašim djetetom, ali barem ćete biti sigurni da stvar nikada neće eskalirati ni na što više od upućivanja neprikladnih poruka. Ipak, nema mjesta panici nema. Pedofili nisu preplavili Internet i nema razloga da zabranjujete djetetu pristup njemu. Na vama je da ga naučite sigurno koristiti Internet.

http://www.sigurnostdjece.com/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Zanimljivosti

Nikad slađi, nikad veseliji i konačno, nakon dužeg vremena, mali, slatki manekeni prošetali su pistom Kids Fashion Weekenda.

Advertisement