Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kućni ljubimci

Zaštitite ljubimce tijekom blagdana

Božić je vrijeme kada se u kuću unose nove stvari, potencijalno opasne za ljubimce.

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana kuća je puna ljudi, a novo okruženje utječe i na vaše kućne ljubimce. Bliješteća svjetla i darovi ispod božićnog drvca zanimljivi su psima i mačkama, a vatromet ih možda uznemiruje pa ne znate kako se morate odnositi prema ljubimcu za vrijeme blagdana. Tijekom blagdana u kuću unosite nove stvari među kojima se skriva i mnogo opasnosti za vaše kućne ljubimce.

Ostaci hrane

Za vrijeme blagdana neprestano imate goste i pun stol blagdanske hrane. Vaš ljubimac vas gleda molećivim očima i ne možete odoljeti, a da mu ne bacite koji fini zalogaj s vašeg stola. Nemojte davati svoju hranu vašem ljubimcu jer i on može imati alergiju na hranu koju nije navikao jesti. Čokolada sadržava teobromin, osnovni metilksantin, koji je otrovan za životinje i može izazvati povraćanje, proljev, hiperaktivnost, srčanu aritmiju i napadaje. Kuhane kosti, bademi, pistacije i lješnjaci su opasni za vaše ljubimce. Nemojte davati alkohol životinjama jer bi mogle završiti u komi zbog trovanja alkoholom i pazite gdje ostavljate svoje lijekove.

Darovi

Pokloni za djecu i igračke mogu sadržavati male dijelove koji su opasni koliko za malu djecu toliko i za vaše kućne ljubimce. Pas ili mačka mogu progutati sitne dijelove igračaka. Snježne kugle lijepo izgledaju, ali mogu se razbiti.

Žaruljice na drvcu

Ako vaš ljubimac voli žvakati stvari, mogao bi poželjeti žvakati žice električnih žaruljica na božićnom drvcu. Provjerite je li na kojem mjestu došlo do kratkog spoja i poduzmite sve mjere opreza. Strujni udar može izazvati opekline, probleme s disanjem, nesvjesticu i smrt.

Vatra u kaminu i svijeće

Pazite da je kamin zaštićen, a ako vaš ljubimac voli zadrijemati kod tople vatrice, pazite da je dovoljno udaljen od vatre. Nikad nemojte izlaziti sami iz kuće i ostaviti ljubimca s upaljenom vatrom u kaminu ili svijećama. Svijeće su opasne za mačke jer ih privlači svjetlost. Ako prevrnu svijeću mogu izazvati požar, a vrući vosak iz svijeće će oštetiti šape životinje.

Ukrasi

Ukrasi koje stavljate na božićno drvce mogu biti opasni za vašeg ljubimca. Ukrase stavite što više na drvce da ih ljubimac ne može dosegnuti i da ne može razbiti staklene kugle. Ostaci stakla su opasni za vašeg ljubimca. Možda vam izgleda slatko ako ukrasite ukrasnim vrpcama svog ljubimca za fotografiranje, ali vrpce i ukrasi od opasnih materijala mogu uzrokovati gušenje ako ih životinja proguta.

Biljke

Biljke kojima ukrašavate kuću za vrijeme božićnih blagdana, kao što su imela, božićna zvijezda i božikovina, otrovne su za vaše ljubimce, pogotovo bobice na imeli i božikovini. Žvakanje i gutanje ovih biljaka mogu izazvati povraćanje, proljev i probleme s disanjem. Bor, smreka i jela nisu otrovni, ali pas ili mačka bi mogli progutati iglice od bora što može izazvati povraćanje.

Hladnoća

Ako vaš pas provodi većinu vremena vani, pobrinite se da ima toplu deku i kućicu ili boks ili mu dopustite da zimi provodi vrijeme u garaži. Ako imate psa koji teško podnosi hladnoću i zimu, nabavite mu kaputić.

Vatromet i petarde

Glasni zvukovi vatrometa u božićno i novogodišnje vrijeme mogu prestrašiti vaše ljubimce. Zatvorite prozore i dopustite vašem ljubimcu da se sakrije na neko mjesto koje smatra sigurnim. Nemojte ga kažnjavati ako se boji, a sami ignorirajte zvukove vatrometa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Što kažete na salatu od slanutka, nakon koje slijedi Dvorski pladanj s mesnim poslasticama poput junećeg ramsteaka sous vide, a za desert na stol...

Gastronomija

Zahvaljujući klubovima koji osim pića i glazbenog programa posjetiteljima nude i gastro ponudu, tjedni i vikend izlasci s društvom poprimili su sasvim novu dimenziju...

Gastronomija

Ljubiteljima istočnjačke kuhinje Purple Monkey dobro je znano ime. Ovaj asian fusion street food restoran unazad nekoliko godina oduševljava jelima koja nas okusima vode...

Kućni ljubimci

Prva godina života ključna je za zdravlje pasa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.