Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zašto bi djeca trebala ići rano spavati?

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Djeci je san prijeko potreban. Neophodan je za razvoj mozga, za obnovu energije, za zdravlje, ali i za rast. Najviše se luči od 21 sat pa do negdje pola sata iza ponoći. To znači da ako dijete ide kasno spavati i vrijeme lučenja hormona rasta će biti puno kraće.

Brojna istraživanja su pokazala i da ako djeca idu na spavanje dovoljno rano te tako dobiju dovoljnu dozu sna imaju puno bolju koncentraciju. Također lakše i bolje usvajaju školsko gradivo, više surađuju i imaju puno manje ispada bijesa. Tako djeca vrtićke dobi trebaju oko 10 do 12 sati sna, a školarci između 9 i 11 sati sna.

Zdrave navike spavanje štite od Alzheimera

Također se došlo i do saznanja da oni koji imaju zdrave navike spavanja u djetinjstvu, to zadržavaju i u odrasloj dobi, a to ih štiti od Alzheimera. Naime, doktori smatraju da jedino spavanje i vježbanje mogu usporiti razvoj ove bolesti.

Ustanovljeno je da nedostatak sna kod djece utječe i na snagu pluća, srca i imunološki sustav. Djeca koja ne spavaju dovoljno imaju i poremećene razine hormona. Posebno se to odnosi na hormon koji regulira osjećaj gladi što rezultira prejedanjem ili preferiranjem hrane koja je bogata ugljikohidratima. Ta djeca imaju poremećaj metabolizma i vrlo često razviju dijabetes tip 2.

Motoričke sposobnosti

Kada djeca idu na spavanje kasno, nedostatak sna utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Iako danas roditelji imaju zapravo vrlo malo vremena za djecu, ono vrijeme koje imaju trebaju iskoristiti što kvalitetnije. Djetetu puno više znači i pola sata igre prije spavanja s mamom ili tatom koji su mu tada potpuno posvećeni, nego da provede cijeli dan s njima gledajući crtiće, igrajući igrice i slično.

Zajedničko vrijeme može biti i rutina prije spavanja koja bi trebala početi sat do dva prije vremena za spavanje. Za to vrijeme treba prigušiti svjetla i smiriti igru, obaviti pranje zuba i kupanje, te se preseliti u krevet. Osim čitanja i pričanja priča, može se pričati o svemu onome što se djetetu dogodilo taj dan i pohvaliti ga za sve ono što je dobro učinilo.

Ne propustite

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.