Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Zašto bi žene trebale jesti više proteina?

Jeste li čuli za proteine i njihovu sposobnost da ubrzaju metabolizam?

Tema unosa proteina je jedna od onih „nepresušnih“ tema u svijetu fitnessa. No, koliko je proteina potrebno ženama? Koja količina proteina je prevelika? Koliko je potrebno ovisno o cilju? Odgovorima na ova pitanja bavili su se Campbell i suradnici proučavajući aktive žene i njihov proteinski unos.

Zaključak je jednostavan: Aktivne osobe ženskoga roda koje redovno treniraju te pretežno rade treninge snage moraju imati povećan unos proteina.

Proteini su potrebni za održavanje i rast mišića

Studija koju su proveli Campbell i sur. sastoji se od ispitivanja koje je provedeno nad dvjema skupinama aktivnih žena u trajanju od 8 tjedana. Prva skupina je jela visokoproteinske obroke i dnevni unos im je dosezao unos proteina od 2,4 g/kg tjelesne mase dok je druga skupina jela oko 1,2 g/kg tjelesne mase.

Sve ispitanice, iz obje skupine, radile su iste treninge, po 4 treninga tjedno. Na kraju ispitivanja, skupina koja je jela veće količine proteina, dobila je prosječno oko 2 kg mišića, dok je skupina na niskom udjelu proteina dobila značajno manje, samo prosječno 600g.

Iz ovoga se može zaključiti da, uz treninge primjerene cilju, tjelesna kompozicija, odnosno izgled značajno ovise upravo o količini proteina koji se svakodnevno prehranom unesu.

Proteini pomažu u topljenju masti

Osim što doprinose održavanju i rastu mišićne mase te sudjeluju u zdravlju kostiju, proteini su potvrđeno učinkovita pomoć u topljenju masnoga tkiva i gubitku kilograma. Ranije spomenuta studija je, uz testiranje stečene mišićne mase napravila i ispitivanje količine izgubljenog masnog tkiva kod ispitanica u dvjema skupinama, s različitim dnevnim unosom proteina.

Razlika je velika: skupina s visokim unosom proteina izgubila je za impresivnih 33% više masnoga tkiva nego skupina koja je bila na prehrani s nižim udjelom proteina.

Mnoge će iznenaditi podatak da je skupina s visokim unosom proteina prosječno dnevno unosila oko 425 kalorija više od skupine s niskim udjelom proteina, a gubitak masti je toliko veći upravo kod te skupine. Ovo se povezuje s termičkim efektom hrane. Naime, proteini povećavaju stopu metabolizma za 25%, dok ugljikohidrati i masti to čine za oko 10%.

No, prije nego počnete jesti samo proteine, imajte na umu da se idealnom količinom, prema navedenoj studiji, smatra unos od 1,7 g/kg tjelesne mase te da za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja svakako u prehrani trebaju biti uključeni svi makronutrijenti, a za njihov omjer se posavjetujte s nutricionistom.

Izvor: fitness.com.hr

Reference:

Campbell, B. I., Aguilar, D., Conlin, L., Vargas, A., Schoenfeld, B. J., Corson, A., … & Couvillion, K. (2018). Effects of high versus low protein intake on body composition and maximal strength in aspiring female physique athletes engaging in an 8-week resistance training program. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(6), 580-585.

Više

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Duh i tijelo

U veljači 2023. Španjolska je postala tek četvrta zemlja koja nudi plaćeni menstrualni dopust, uz Japan, Južnu Koreju i Zambiju2.

Seks i osjećaji

Postoji jedan fenomen kojem ste sigurno svjedočili, a koji se događa ženama diljem svijeta.

Suncokreti na oblacima

Ako nešto mrzim iz dna duše, onda mrzim rastanke. Bilo kakve rastanke. Jednostavno ih ne volim, ne osjećam se dobro kad se dvoje ljudi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.