Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Zašto bi žene trebale jesti više proteina?

Jeste li čuli za proteine i njihovu sposobnost da ubrzaju metabolizam?

Tema unosa proteina je jedna od onih „nepresušnih“ tema u svijetu fitnessa. No, koliko je proteina potrebno ženama? Koja količina proteina je prevelika? Koliko je potrebno ovisno o cilju? Odgovorima na ova pitanja bavili su se Campbell i suradnici proučavajući aktive žene i njihov proteinski unos.

Zaključak je jednostavan: Aktivne osobe ženskoga roda koje redovno treniraju te pretežno rade treninge snage moraju imati povećan unos proteina.

Proteini su potrebni za održavanje i rast mišića

Studija koju su proveli Campbell i sur. sastoji se od ispitivanja koje je provedeno nad dvjema skupinama aktivnih žena u trajanju od 8 tjedana. Prva skupina je jela visokoproteinske obroke i dnevni unos im je dosezao unos proteina od 2,4 g/kg tjelesne mase dok je druga skupina jela oko 1,2 g/kg tjelesne mase.

Sve ispitanice, iz obje skupine, radile su iste treninge, po 4 treninga tjedno. Na kraju ispitivanja, skupina koja je jela veće količine proteina, dobila je prosječno oko 2 kg mišića, dok je skupina na niskom udjelu proteina dobila značajno manje, samo prosječno 600g.

Iz ovoga se može zaključiti da, uz treninge primjerene cilju, tjelesna kompozicija, odnosno izgled značajno ovise upravo o količini proteina koji se svakodnevno prehranom unesu.

Proteini pomažu u topljenju masti

Osim što doprinose održavanju i rastu mišićne mase te sudjeluju u zdravlju kostiju, proteini su potvrđeno učinkovita pomoć u topljenju masnoga tkiva i gubitku kilograma. Ranije spomenuta studija je, uz testiranje stečene mišićne mase napravila i ispitivanje količine izgubljenog masnog tkiva kod ispitanica u dvjema skupinama, s različitim dnevnim unosom proteina.

Razlika je velika: skupina s visokim unosom proteina izgubila je za impresivnih 33% više masnoga tkiva nego skupina koja je bila na prehrani s nižim udjelom proteina.

Mnoge će iznenaditi podatak da je skupina s visokim unosom proteina prosječno dnevno unosila oko 425 kalorija više od skupine s niskim udjelom proteina, a gubitak masti je toliko veći upravo kod te skupine. Ovo se povezuje s termičkim efektom hrane. Naime, proteini povećavaju stopu metabolizma za 25%, dok ugljikohidrati i masti to čine za oko 10%.

No, prije nego počnete jesti samo proteine, imajte na umu da se idealnom količinom, prema navedenoj studiji, smatra unos od 1,7 g/kg tjelesne mase te da za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja svakako u prehrani trebaju biti uključeni svi makronutrijenti, a za njihov omjer se posavjetujte s nutricionistom.

Izvor: fitness.com.hr

Reference:

Campbell, B. I., Aguilar, D., Conlin, L., Vargas, A., Schoenfeld, B. J., Corson, A., … & Couvillion, K. (2018). Effects of high versus low protein intake on body composition and maximal strength in aspiring female physique athletes engaging in an 8-week resistance training program. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(6), 580-585.

Ne propustite

Darivanje

Weywardice – roman o ženskoj snazi u kojem se prate sudbine triju izuzetnih žena iz različitih stoljeća – zadivljujući su prvijenac australsko-britanske autorice Emilije...

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.