Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Zašto bicikl treba biti vaše novo najdraže prijevozno sredstvo?

Prognoze kao prognoze, mogu se pokazati ispravnima ali i ne moraju. S koje god strane da promatrate, sigurno je da danas ne biste željeli biti u koži recimo, proizvođača putničkih zrakoplova.

Muče vas predviđanja o tome kako će korona utjecati na naš budući transport s mjesta na mjesto? Ionako niste ljubitelji gužvi u javnom prijevozu?

Uzevši u obzir trenutačnu situaciju s COVID-19, preko ulice ili preko oceana, princip obaveznog fizičkog razmaka će jednako vrijediti.

Prognoze kao prognoze, mogu se pokazati ispravnima ali i ne moraju. S koje god strane da promatrate, sigurno je da danas ne biste željeli biti u koži recimo, proizvođača putničkih zrakoplova.

Proizvođači bicikala, s druge strane, ovih su dana vrlo zadovoljni i sretni ljudi. Skladišta bicikala diljem svijeta su prazna. Doslovno pometena. Budućnost onih koji prave, prodaju ili popravljaju bicikla je obojena ružičastom bojom – prilično se slažu svi oni koji nešto predviđaju.

Mali i veliki gradovi snalaze se kako god umiju. Otvaraju privremene staze, planiraju trajne, oduzimaju i zbrajaju centimetre, kroje i prekrajaju postojeću infrastrukturu i pretvaraju je u biciklističku.

Nije nikakvo iznenađenje da je u našoj državi slika drugačija, no to nas ni ranije nije sprječavao da se krećemo naprijed. Stoga se ukratko podsjetimo svih prednosti prijevoza na biciklu:

1. Najmanje košta

Činjenica je da se u našim krajevima bicikla još nigdje ne daju besplatno. Ipak, u usporedbi s drugim načinima prijevoza, nije tako nedostižno. Ako se još odlučite za neki jednostavniji model ili polovni bicikl onda ste još i dobro prošli. Nabavite pristojnu kacigu i dobar katanac i kupili ste sebi neovisnost o odlukama naftnih šeika iz OPEC-a.

2. Najzdravije je za nas

Prvo, svaka tjelovježba je bolja od nikakve. Drugo, nisu sve fizičke aktivnosti samo prikrivena fizička mučenja. Neke od njih, poput bicikliranja, mogu čak biti i vrlo ugodne. Između pet sklekova i pola sata vožnje na biciklu, što biste odabrali? Zar se tu ima što birati?

3. Najzdravije je za naše okruženje

Čak i ako niste opterećeni razmišljanjima o tome koliki vam je osobni ugljični otisak, dobro je znati da odabirom bicikla ipak doprinosite očuvanju našeg zajedničkog okoliša i boljoj budućnosti svoje djece.

4. Najbolja priprema za stres radnog dana

Razbudit će vas, a i opustiti.

5. Najbolji odmor od stresa radnog dana

Radite li na poslovima koji uzrokuju stres (zar nisu svi takvi?) onda vam je poznato stanje dubokog mentalnog umora na kraju radnog dana? Ono kada ste zapravo ni tamo ni ovamo, ni živi ni mrtvi? Kada pomoći može samo neki fizički rad, rutinski, nezahtjevan kao što je to vožnja na biciklu do kuće. Uz oprez, dakako.

6. Najbolji prolaz

Ma kakav god prometni zastoj da se desi, bicikl ima veće šanse nastaviti svoj put. To znači da na pitanje koliko vam vremena treba od posla do kuće i obrnuto, jedino što nećete reći jeste da OVISI. Ne ovisi, vaša vožnja traje otprilike isto svaki dan, osim ako vi sami ne želite da traje duže.

6 1/2. Najlakši i besplatni parking

Ako nemate ostavu ili namjensko parkiralište za bicikle, onda je ova prednost ujedno i nedostatak. Budete li svaki dan morali iznositi bicikl iz stana ili iz ureda na ulicu, pa s ulice u stan ili ured, odustat ćete od svega vrlo brzo. Voljeli bismo misliti kako problem parkirališta nije nerješiv i kako će se naši gradovi uskoro i za to pobrinuti.

Ako vas je išta od navedenog motiviralo na povremenu promjenu transportnog sredstva, krenite lagano. Na biciklu ste posebno ranjivi i svi ostali sudionici u gradskom prometu za vas su opasnost. Posebno se čuvajte pješaka-zombija, onih sa slušalicama na ušima.

U slučaju da ste se s biciklom družili podavno, još dok ste imali školske raspuste, imajte u vidu da to čega se vi sjećate i gradska vožnja biciklom nisu nimalo slične stvari.

Autorica ovih redova je za vrijeme svog boravka u Nizozemskoj došla do tog zaključka na teži način, kroz seriju manjih i par većih padova.

Usput je naučila i kako:

  • suprotno pričama, Nizozemci neće ignorirati žene ispružene na stazi, poklopljene vlastitim biciklom
  • nakon što pridignu i ranjenika i bicikl, dobri nizozemski ljudi će pomoći pokupiti sve što se iz vrećica rasulo i otkotrljalo na glavnu cestu
  • ožiljci na nogama stečeni nakon što izađete iz dječje dobi nikada i nimalo ne blijede, i
  • kaciga čuva glavu, a lokot čuva bicikl.

Izvor: Diplomacija biznisa

Više

Budi fit

Ako sad krenete, do ljeta ćete se riješiti celulita.

Predstavljamo

Svaka četvrta žena koja prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama, nema riješen prijevoz do bolnice i natrag.

Budi fit

Bicikl ne treba gorivo ni parking, što ga čini izrazito jeftinim i ekološki prihvatljivim prometnim sredstvom koje je ujedno i najkorištenije na svijetu s...

Duh i tijelo

Sva odjeća je gotovo jednako dobra na relativno kratkim udaljenostima od kuće do posla, a bicikl vas čini zdravijima i zgodnijima - jednostavno na...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.