Gluten je doista dio svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivim napraviti obrok koji ga ne sadrži. Učestali grčevi u trbuhu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, pšenični protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, ali i svim proizvodima koji se od njih proizvode ili ih mogu sačinjavati u tragovima.
Većina prerađevina, konzervirane hrane, vitamina ili lijekova, ali i dječjih kašica sadrži gluten, osim ako nije na ambalaži drugačije navedeno – proizvođači sada već naveliko pišu “gluten free” ukoliko ga nema u njihovim pripravcima jer sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog njegovog djelovanja.
Gluten posebne probleme stvara djeci
Simptomi celijakije ili nepodnošenja glutena mogu dugo “tinjati” bez ikakvih ozbiljnijih simptoma, a stručnjaci se slažu da je nasljedna, ali se isto tako može stvoriti ukoliko se djecu prije dozvoljenog vremena uči jesti žitarice poput pšenice. Ovaj savjet je zlata vrijedan, stoga pedijatri i nutricionisti konstantno apeliraju na mlade roditelje kako bi se držali kalendara dohrane za bebe.
Najviše problema imaju upravo ljudi koji boluju od celijakije, bolesti tankog crijeva, i jedino rješenje koje im preostaje kako bi normalno živjeli jest odreći se u potpunosti namirnica s glutenom.
Ovaj zadatak ni neće biti previše težak, iako nam se na prvi pogled može tako činiti. Najteži zadatak, barem u prvo vrijeme, predstavljat će vam upoznavanje s bez glutenskim namirnicama, kao i određivanje onih koje ga nemaju na policama trgovine. Pšenica, naročito ona GMO porijekla dodaje se u većinu hrane, kako bi joj povećala sadržajnost. Tako gluten možemo naći u gotovoj hrani, konzervama, keksima i sl.
Prema istraživanjima, svatko ima “kritičnu dozu” glutena koju ne može podnijeti, stoga svima predlažemo da pročitaju nastavak teksta te tu i tamo izbace omiljene glutenske namirnice i zamijene ih bezglutenskim.
Dozvoljena hrana
Mnoga zdrava i ukusna hrana po prirodi je bez glutena:
– Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku
– Svježa jaja
– Svježe meso, riba i perad (ne pohano, u tijestu ili marinirano)
– Voće i povrće
– Većina mliječnih proizvoda
Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa s hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse. Mnoge žitarice i škrob mogu biti dio ishrane koja ne sadrži gluten:
– Amarant
– Heljda
– Kukuruz
– Brašno bez glutena (rižino, sojino, kukuruzno, krumpirovo, heljdino, sezamovo)
– Kukuruzna kaša
– Proso
– Riža
– Kineska šećerna trska
– Soja
– Tapioka
Nedozvoljena hrana
Uvijek izbjeći hranu i piće koji sadrže:
– Ječam
– Raž
– Tritikale (pšenoraž)
– Pšenica
Izbjegavanje pšenice može biti izazovno, jer mnogi pšenični proizvodi dolaze u mnogim varijantama i pod raznim imenima pa tako treba izbjegavati: griz, bulgur, kamut, brašno, graham brašno. Također, ovo su namirnice koje treba izbjegavati, osim ako nema naljepnice koja govori da ne sadrže gluten:
– Pivo
– Kruh
– Kolači i pite
– Bomboni
– Žitarice
– Krekeri
– Pomfrit
– Imitacije mesa i morskih plodova
– Tjestenina
– Salate
– Umaci, uključujući i sojin umak
– Sezonski mix s rižom
– Povrće u umaku
Određene žitarice, kao što je zob, mogu biti kontaminirane pšenicom tokom razvoja i faze prerade u proizvodnji. Zbog toga, doktori i nutricionisti obično preporučuju izbjegavanje zobi, osim ako nije specificirano da se u njoj ne nalazi gluten. Također biste trebali biti oprezni s nekim drugim proizvodima koje jedete ili biste mogli doći u kontakt s njima, a sadrže gluten. To uključuje:
– Prehrambene aditive, kao što je sladivo, modificirana hrana, škrob
– Lijekovi i vitamini koji koriste gluten kao vezivo
– Plastelin za igru.
Članak nastao u suradnji s Tvornicom zdrave hrane.
Foto: Pixabay
You must be logged in to post a comment Login