Zašto je jesen super

Dolaskom sve kraćih dana s manje sunca i nižim temperaturama polagano se pozdravljamo s dugim toplim ljetom. Jesen je godišnje doba koje također nudi razloge za uživanje, prvenstveno u prirodi, hrani i novim početcima.

1. Novi početak

Nakon godišnjih odmora i ljetnih praznika, počinje nova školska i akademska godina, a na poslu se sve polagano vraća u rutinu. Većina ljudi vraća se u gradove, a otvara se i nova sezona klubova u centru gradova. Rujan nudi osjećaj novog početka, nove radne godine, a tako i prilike za novi početak u osobnom, društvenom i obiteljskom životu.

2. Šetnje u prirodi

Jesen donosi niže temperature i ugodnije vrijeme onima koji teško podnose vrućine, a jesensko vrijeme idealno je za šetnje i tjelovježbu na otvorenom.

Parkovi, vrtovi i šume obojeni su zagasitim jesenskim nijansama žutog, smeđeg, narančastog i zlatnog lišća i pružaju predivan ugođaj ujutro ili poslijepodne. Ovo doba idealno je za dovesti se u fit formu.

3. Nove modne kolekcije

Nakon što ste veći dio ljeta proveli u japankama, laganim majicama i kratkim hlačicama, možete se veseliti jer početkom jeseni u trgovine dolaze nove kolekcije omiljenih brandova. Cipele, čizme, jakne, sakoi, kaputi i druga jesenska odjeća nude bezbroj odjevnih kombinacija.

4. Jesenska hrana

Ljeto je doba kada se jede laganija hrana, a zbog vrućine mnogi nemaju volje kuhati i pripremati komplicirana jela. Iako ljeto nudi raznolik izbor finog voća i povrća, jesen ima svoje favorite. Bundeve su jedan od simbola jeseni, njima se ukrašavaju vrt i dvorište, a ukusna su namirnica za jelo.

Bogate su vlaknima i nutrijentima poput kalija i beta-karotena, a pola šalice sjemenki bundeve sadrži 90% dnevne potrebe za magnezijem. Pomažu u održavanju osjećaja sitosti zbog udjela vlakana i proteina.

Jesen je i sezona branja jabuka, kraljice voća koja pomaže u mršavljenju i namirnice koja, ako se jede svaki dan, uvelike pridonosi zdravlju. Snižavaju kolesterol i pune su vitamina i vlakana.

5. Topli napitci i začini

Hladno vrijeme doba je kada se pripremaju i piju topli napitci s raznim začinima. Začini u hrani i napitcima, poput cimeta i klinčića, pomažu i u sagorijevanju masnoća.

6. Nove sezone TV serija

Osim nižih temperatura, jesen donosi i kišne dane i večeri koje možete provesti gledajući omiljen televizijski program. S ljetom završavaju reprize i na male ekrane se vraćaju nove sezone popularnih TV serija.