Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zašto nam kasni mjesečnica?

10 razloga neredovita ciklusa.

Iako je prva pomisao kad nam kasni mjesečnica kako se radi o trudnoći, ako je test negativan, nekoliko je zabrinjavajućih, ali i onih manje alarmantnih razloga neredovite menstruacije. Ipak, bez obzira na vaše simptome i možebitne razloge preporučuje se posjet liječniku – kako biste se ipak uvjerili da je sve u redu. Pročitajte dolje navedene razloge neredovita ciklusa i kašnjenja mjesečnice te razmislite u kojoj ste od situacija.

1. Stres

Jedan od najčešćih razloga izostanka mjesečnice u 21. stoljeću je stresan način života. Naime, stres ometa normalne hormonalne signale koji putuju iz mozga te utječu na ovulaciju i normalan ciklus.

2. Lijekovi

Pojedini medikamenti poput kortikosteroida, antidepresiva, antipsihotika te lijekova za uravnoteženje hormona tiroidne žlijezde mogu uzrokovati izostanak mjesečnice.

3. Policistični jajnici

Uzrokovani hormonalnim poremećajem ili pak lijekovima policistični jajnici također mogu biti razlog zašto vam je menstruacija izostaje. Naravno, što prije posjetite ginekologa.

4. Nezdrava prehrana

Ako se duže vremena loše hranite, zbog nedostatka nutrijenata – mogu se poremetiti kemijski procesi u tijelu te uzrokovati problem s menstruacijom. Problem se posebice javlja kod poremećaja ishrane – bulimije i anoreksije.

5. Problemi sa štitnjačom

Opet zbog načina života, sve više ljudi, a da i ne znaju, ima problema s tiroidnom žlijezdom. Hormonalni poremećaj štitnjače uzrokuje brojne probleme pa tako i neredovitu mjesečnicu. Posjetite liječnika.

6. Debljina

Ako nosite više nego nekoliko kilograma previše – to može utjecati na hormonalnu sliku i poremećaj ciklusa. Što prije smršavite, to ćete prije dobiti mjesečnicu.

7. Krivi izračun

Ponekad se dogodi situacija da mjesečnica ipak ne kasni već ste krivo izračunali. Naime, nekim ženama ciklus ne traje 28 dana – nego više. Upoznajte svoje tijelo – mjesečnica većinom dolazi dva tjedna nakon ovulacije.

8. Predmenopauza

U trenutcima kad vaše tijelo prelazi iz reproduktivne u nereproduktivno stanje – ciklus nije u normali. Mjesečnica je neredovita, bilo da dolazi češće ili kasni.

9. Pilule

Ako pijete kontracepcijske pilule, zbog većeg unosa hormona – kemijski procesi u organizmu se mogu poremetiti te će mjesečnica izostati. Savjetujte se s ginekologom i promijenite pilule.

10. Promjena rasporeda

Iako vam se čini nemoguće, ali ako promijenite raspored, posebice obrnete dan i noć – zbog toga će se vaš unutarnji sat poremetiti te neće znati kad je vrijeme za menstruaciju.  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Budi fit

Marelice, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Duh i tijelo

Kriza identiteta nije rijetka pojava kod žena svih starosnih dobi, a sljedeći znakovi ukazuju na to da upravo prolazite kroz jednu takvu krizu.

Duh i tijelo

U današnjem svijetu gdje je planiranje i predviđanje ključno za osobni i profesionalni uspjeh, često smo skloni zaglaviti u beskrajnim razmišljanjima o tome što...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.