Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zašto neke žene procvjetaju nakon razvoda?

Kako god odlučili preživjeti gubitak ljubavi, razvod, prekid – bitno je da to učinite. Možete plakati, vrištati, zatvoriti se u sobu, mrziti cijeli svijet…

Postoje žene koje problemi mogu poljuljati, ali nikada slomiti, ni fizički ni psihički. Bol koja se događa nakon ljubavnog brodoloma često bude toliko nepodnošljiva da mnogi ne pronađu izlaz iz takve situacije. Često se to doživljava kao vlastiti poraz ili kao poniženje, što dodatno utječe na sliku o sebi.

Kako god odlučili preživjeti gubitak ljubavi, razvod ili prekid – bitno je da to učinite. Bitno je da preživite. Možete plakati, vrištati, zatvoriti se u sobu, mrziti cijeli svijet…

Problem nastaje kada osoba ne želi nastaviti dalje. Potajno se nada da će se sve vratiti na staro i jednostavno ne vidi život drugačije od onoga kako su ga zamišljali dok su bili sretni, dok su bili u vezi ili braku.

Nasuprot slomljenih, ponosno stoje žene koju su jednostavno procvjetale nakon razvoda! Čini se da postaju ljepše, zgodnije, sretnije… Kako je to moguće?

Znate zašto je to tako?

Nisu preskočile važan korak u samorazvoju, izgradile su samopoštovanje.

Samopoštovanje se definira kao pozitivan ili negativan stav prema sebi (Bezinović, 1988.). Ono je naša subjektivna procjena samoga sebe koja može, ali i ne mora uvijek biti u skladu s objektivnim kriterijima. Sastoji od dva dijela: osjećaja vlastite vrijednosti i samopouzdanja. 

Istraživanja su pokazala da su osobe s visokim samopoštovanjem u prosjeku boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja od osoba s niskim samopoštovanjem.

Kod ljudi s niskim samopouzdanjem, svakodnevni uspjesi ili neuspjesi čine ogromnu razliku. Ovakve osobe se samooptužuju za svaki svoj neuspjeh, te se osjećaju bezvrijedno i nesposobno. Još neke od mogućih neželjenih posljedica nedostatka samopouzdanja su:

  • Osjećaj usamljenosti, te povećana anksioznost i depresivnost
  • Nemogućnost napredovanja i ozbiljno ugrožavanje posla
  • Umanjivanje kvalitete odnosa s drugima
  • Poticanje psihosomatskih bolesti i različitih oblika ovisnosti

I samosvjesnu ženu mogu poljuljati problemi i gubici, ali nikada toliko ne može nastaviti dalje. Za nju će neka prepreka u životu biti obična sitnica, dok će se druge, nespremne žene, na njoj polomiti. 

Ništa se ne događa preko noći. Na samopoštovanju se radi i dok je žena sama, i dok je u vezi…

Izvor mentalnozdravlje.com.hr; pult24.info

Više

Suncokreti na oblacima

Zanimljivo je da kad sam bila mlađa nisam to nikad radila. Nikad se nisam stizala baviti analizama

Drama Queen

Fascinantno mi je to kako je u našem društvu postalo nemoguće dati konstruktivnu kritiku.

Darivanje

Godini koja se bliži kraju treba nazdraviti, kao i svemu lijepome što nas čeka u nadolazećim mjesecima. Krenite već danas, uz napitak koji dijelite...

Savjeti stručnjaka

Iako su neke kombinacije hrane i pića uobičajene, nutricionisti upozoravaju da treba pripaziti na to koje od tih kombinacija nikako ne treba konzumirati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.