Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zašto pirovo brašno trebate odmah uvrstiti u svoju kuhinju

Jeste li znali da je pir zapravo pšenica? Kako je onda zdraviji od obične pšenice?

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica. Potječe iz Azije odakle je donesen na Bliski istok odakle se proširio na Europu. Za vrijeme Rimskog carstva bio je glavna namirnica rimskih vojnika koji su jeli pirovu kašu.

Jeste li znali da je pir zapravo pšenica? Kako je onda zdraviji od obične pšenice? Pir je stara sorta pšenice koja se razlikuje od moderne, obične pšenice po svojoj strukturi i hranjivim svojstvima. Njegovo zrno je obavijeno čvrstom ljuskom koja štiti nutrijente tijekom uzgoja. Zbog toga pir često zadržava više minerala i vitamina nego druge žitarice. Osim toga, pir se uzgaja s manje pesticida i gnojiva, što ga čini održivijim izborom u usporedbi s konvencionalnom pšenicom, piše Tvornica zdrave hrane.

Od doručka do deserta…

Danas je na tržištu moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašnotjesteninu i mlijeko, dok se od njega rade mnogi obroci: od doručaka, do deserata i vrhunskih kolača.

Zahvaljujući relativno malom udjelu glutena, pir je lako probavljiv zbog čega se preporučuje za konzumiranje starijim osobama, ali i maloj djeci.

Pir je žitarica koja sadrži proteine, vitamine B i E, minerale, vlakna, magnezij te antioksidanse, nutrijente vrlo važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Koristan je kod ublažavanja alergijskih osipa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih problema. U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma.

Zašto izabrati pirovo brašno?

Za razliku od obične pšenice, pir sadrži 10 do 12 posto više proteina što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Konzumacija pira potiče stvaranje krvi te regulira razinu kolesterola i šećera u krvi. Također pospješuje prokrvljenost koštane srži u kojoj se stvaraju matične stanice.

Pir je bogat muko-polisaharidima, za koje je dokazano da pomažu krvi u obavljanju njenih funkcija jačajući imunološki sustav. Rodanoid ili tiocijanat u piru jačaju staničnu membranu, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu.

Može se konzumirati na različite načine, u raznolikim jelima kao glavno jelo, ali i kao dodatak desertima. Kod nas je danas moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali je sve popularnije i pirovo brašno koje može u potpunosti zamijeniti pšenično, tjestenine, krekeri, griz pa čak i pivo.

Pirovo brašno koristi se uglavnom za izradu kruha i peciva. Pržena i mljevena zrna pira idealna su zamjena za kavu. Od pira se mogu pripremati različita jela, a od brašna se može peći i kruh koji je bolji ako se kombinira s brašnima drugih žitarica. Lako je probavljiva žitarica pa je dobra za prehranu djece i starijih osoba. Prije kuhanja potrebno ga je namakati (6-8 sati), a kuha se u omjeru 2:1, 50-60 minuta.

Written By

Budi fit

Novogodišnja odluka urodila je plodom. Vježbanje je krenulo. Realni ciljevi su postavljeni, ali motivacija i prevladavanje prepreka čekaju na tom putu.

Savjeti stručnjaka

10 savjeta za obranu od bakterija, virusa i stresa.

Drama Queen

Već smo shvatili da se tu nema što pametno reći. I opet tako, svaki drugi tjedan, ja krenem iznova i iznova…

Duh i tijelo

Zlatno mlijeko, poznato i kao kurkuma latte, drevni je napitak iz indijske ayurvedske tradicije koji osvaja svojom baršunastom teksturom i brojnim zdravstvenim blagodatima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.