Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Zašto se tako odijevam

Stil odijevanja nas otkriva i više nego što smo mislili.

Iako se uglavnom odijevamo iz praktičnih razloga, izborom garderobe pokazujemo tko smo, kakvi su nam stavovi, čime se bavimo i kakve stvari volimo. Čim se počnemo ”igrati”s oblačenjem, naglašavati odjeću detaljima, započinje stvaranje mode i isticanje različitosti i individualnosti.

Odjeća kao statusni simbol

Naša je odjeća može i nesvjesno biti prilagođena nepisanom društvenom statusu kojeg imamo, a pogotovo smatramo li kako pripadamo određenoj društvenoj skupini. Odjeća koju nosimo može biti pokazatelj moći i svojevrsnog ”društvenog uspjeha”.

Postoje ovisnice o brendu, kojima je jedino važno pokazati i svojim odijevanjem reći: ”Gledajte me, imam puno novaca i mogu si priuštiti baš sve”! S druge strane, pogotovo u inozemstvu, žene koje stvarno imaju novaca, uvijek se trude biti drugačije od drugih, isticati se u masi i pronaći kreatore za koje još ne zna puno „suparnica“.

Uloga partnera u izboru odjeće

No, postavlja se pitanje zbog i za koga promišljamo modu, stil i originalnost istoga. Naime, većina žena želi biti lijepo odjevena.

Naš partner ima veliku ulogu u biranju odjeće, jer mu se, naravno, u svakoj prilici želimo svidjeti i sviđati, ali često i nakon partnerovog savjeta izaberemo nešto dijametralno suprotno. Izgleda kako je presudniji i savjet nepoznate žene, često prodavačice, dok partnerov savjet često ostane u drugom planu.

Stvar je obično u tome što muškarčev kompliment ima seksualne konotacije, a žena nam pruža potvrdu dobrog izbora i stila. Još je veći gušt ako u očima kakve suparnice ili slučajne prolaznice vidimo divljenje, zavist i odmjeravanje.

Druge žene nedvojbeno imaju ulogu zrcala i jasne potvrde, a sam osjećaj zavodljivosti, ne vrijedi nište bez potvrde.

Ovisnost o tuđim pogledima


Često nam se zna dogoditi kako promatramo slučajne prolaznice i pitamo se:”Zašto se ja nisam sjetila takve kombinacije”? U nedostatku inspiracije ili želji za opstankom u trendu, modni savjetnici svih oblika prva su pomoć.

Modni "hunteri" vrebaju, a mi nikako ne želimo zakazati! To je još jedan dokaz da su žene neprestano izložene ocjenjivanju izgleda.

Modni časopisi imaju stiliste, koji su si nadjenuli "zvučna" imena poput modnog mačka ili guru, ne bi li došli u priliku ocjenjivati modne stilove pojedinih osoba. Nerijetko postoje i ocjenjivanje ”slučajnih prolaznica” u novinama, a u tim rubrikama se možete naći upravo vi!

Odijevanje mora biti uživanje

Mnoge žene se osjećaju sigurno i samouvjereno kada kopiraju druge, po mogućnosti slavne žene. To ne znači nužno pomanjkanje vlastitog stila i samopouzdanja, nego se jednostavno radi o potrebi da se svidimo drugima i na taj način dodatno izgradimo samopouzdanje.

Međutim, važno je prepoznati stupanj ovisnosti o tuđim pogledima. Žene kod kojih je ta ovisnost izraženija, najčešće imaju problem u odnosu s majkom, složni su psiholozi. Tvrde, da je prvi uzor u životu, a kasnije nerijetko i suparnica upravo majka. Ako njezini komplimenti izostanu, kod kćeri se može javiti gubitak samopouzdanja.

Poanta cijele priče je da je stil odijevanja poput osobnog pečata, a odijevanje mora biti uživancija, nikako teret!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trendovi

Poznati domaći brend DeLight, uvijek je prva stanica kada su u pitanju odijela.

Fashion report

Ivan Alduk, poznati hrvatski dizajner neumorno već preko 15 godina gradi prepoznatljivu estetiku svog dizajnerskog rukopisa koji u svakoj novoj sezoni donosi razvoj, promjenu...

Fashion report

Zvijezde Lei Lou proljeća, sada je već jasno, bit će divne haljine od najfinije, rastezljive svile, ali i proljetna odijela koja donose jednu sasvim...

Zdravstveni karton

Dolazi vrijeme za uživanje u sunčanim danima i šetnji, ali dosadni žuljevi mogu biti prava smetnja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.