Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Zašto se udati?

Od pamtivjeka muškarci idu u lov, a žene uređuju dom. Ipak, koliko žarko se želimo ugnijezditi.

Tan tan tan tan, tan tan tan tan…tan tananana tana na na na…. Da li noćima sanjate kako koračate prema oltaru u bijeloj haljini, svi gledaju u vas, a kad se odabranik okreće prema vama, vi se iznenada probudite…

Od malih nogu pune nam glavu kako je vjenčanje predivan događaj gdje su svi sretni i veseli. Brak počnemo gledati kao ples, kolače i bijelu haljinu. Ponekad ne znamo u što se zapravo upuštamo, samo znamo da se to treba obaviti.

Često puta čujemo, "ajoj udajem se jer smo već dugo skupa" ili "ma mama me već muči kad ćemo i slična pitanja". A zašto se zapravo želimo udati ostaje otvoreno pitanje. Najljepši odgovor je ljubav i osoba vašeg života, a ne kolači meso i rodbina.

A ako slučajno nemamo pretendenta na prijestolje muž, nakon dvadesetih to je već problem. Ne u potpunosti nama samima već društvu koje nam stavlja pritisak. Nakon nekog vremena možda i pokleknemo pred pitanjem Kada se ti misliš udati? I sami sebi postavimo to isto pitanje.

Gospođa Udana i gospodin Oženjeni

Tada počinju problemi. Svaki muškarac je potencijalni, pa makar onaj koji kupuje mlijeko u trgovini ispred vas i svaka vjenčanica u izlogu je baš savršena za vas. Prijateljice se dijele na udate i neudate, a vama postaje problem vraćati se u prazan stan.

Možda tu treba zastati prije nego prekoračimo u potpuno drugačiju osobu nego što jesmo. Otvoriti oči i zapitati se što znači papir s potpisom gđa Udana i gospodin Oženjeni. Koja korist ako nismo sami u stanu, jer kad nema ljubavi kao i da jesmo. Ni jedan papir ne gori dovoljno dugo da bi nas grijao noćima.

Bračna terapeutkinja Melita Stipančić objašnjava kako se današnje poimanje braka u potpunosti promijenilo od onog prijašnjeg.

– Nije više problem brzo ulaziti u brak, jer razvod nije više sramota. Danas si ljudi daju veću slobodu napustiti bračnu zajednicu koja ih više ne zadovoljava, – dodaje Melita.

Razvedena ili singl?

Žena ako je razvedena dosta puta smatra se iskusnom, a ona koja nije udana zbunjenom. Ipak, bilo bi lijepo razbiti predrasude, ne pretjerano generalizirati te svaku ženu gledati kao individuu koja sama može odlučiti da li želi prsten na ruci.

– Ono poznato ”dok nas smrt ne rastavi” u 21.-om stoljeću se može preoblikovati u ” dok ide ide ”, a ulazak u brak se smatra svojevrsnom avanturom. Širi se trend ka brzom zadovoljenju potreba, bez ulaganja vremena i energije u izlječenje braka, – kaže Melita Stipančić

Brak je šlag na torti jednoj zreloj ljubavi, a ne rezultat kompleksa uvjetovanim ponašanjem okoline. Šetanje do oltara, uz zvuk klavira i bijelu haljinu lijepo je sanjati samo kad znamo da je čovjek koji nas čeka na dnu crkve onaj kojeg zaista volimo.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Život u dvoje

Spremite se, ako već niste naučili, koje su to važne lekcije koje će vas brak naučiti, a nitko drugi vam to neće na vrijeme...

Život u dvoje

Razbijte svoje balončiće od sapunice.

Seks

Šteta bi bilo da se nađete kraj nekoga s kim vam je lijepo, krenete sa seksom i onda sve upropastite zbog glupe, nepromišljene izjave.

Život u dvoje

Postoji pet osnovnih stilova flertovanja iz kojih možete zaključiti što muškarac želi od vas.

Advertisement