Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Zbog trilera 500 otkazat ćete sve dogovore

Osvoji roman o pojedincu koji se suprotstavio elitnoj skupini koja upravlja Washingtonom.

Kad James Patterson komentira roman 500 kao "Tvrtku koja se seli u Washington, ali uz mnogo više akcije", ta je izjava mnogo više od komplimenta. Ako se sjetimo da je Grishamov prvi veliki hit Tvrtka bio najprodavanija knjiga devedesetih godina, logično je zaključiti da ćete zbog knjige 500 Matthewa Quirka otkazati dogovore i strastveno uroniti u intrigantnu priču o pojedincu koji se suprotstavio moćnom establišmentu.

Nakon što je diplomirao pravo na Harvardu, Mike Ford dobio je posao snova u Davies Groupu, najmoćnijoj washingtonskoj konzultantskoj tvrtki. A sad su mu uperili pištolj u glavu i progone ga dva najopasnija muškarca na svijetu. Kako bi se izvukao, morat će poduzeti sve za što je mislio da više neće činiti: lagati, varati, krasti, a ovaj put možda čak i ubiti. Mike je odrastao u svijetu sitnih varalica. S mukom stečen uspjeh na studiju prava trebao mu je omogućiti izlazak iz tog svijeta. Kao mlada zvijezda u usponu u Davies Groupu, našao se licem u lice s elitnom skupinom od 500 muškaraca i žena koji zapravo upravljaju Washingtonom – i svijetom. Ali, kako ubrzo shvaća, trgovanje utjecajem poznat mu je posao: čak i s pedigreom, prevara je prevara.
Spajajući elemente političke intrige i uzbudljive akcije, 500 je eksplozivan roman o korumpiranom društvu u kojemu su pripadnici elite dosegnuli moralno i kriminalno dno. U Mikeu Fordu čitatelji će otkriti novog junaka koji uči to da tko visoko leti, nisko – i smrtonosno – pada.Knjiga na vrlo zanimljiv način pokazuje kako lobističke firme u Americi utječu na političke odluke. Za velike kompanije u Americi lobiranje je investicija koja se vraća vrlo brzo i višestruko, jer omogućuje utjecaj na regulative koje se izravno tiču njihovih komercijalnih aktivnosti, vrlo često na štetu potrošača, radnika i okoliša. Više od dvadeset tisuća lobista na saveznoj razini i još dvadeset tisuća na lokalnima dokazuje kako se ova korupcijska praksa u SAD-u sasvim ukorijenila.

Vlada li svijetom uistinu nekolicina ljudi – ne znamo, ali Quirkova knjiga nedvosmisleno upozorava na to da iza korumpiranih političara stoje beskrupulozni pojedinci koji zgrću golem profit i iz sjene upravljaju našim životima. Redovna cijena knjige je 139 kn, a knjiga se može kupiti i online.

Iz recenzija

"500 je inteligentno napisana knjiga, intrigantna, prepuna akcije i protkana ljudskošću, a obiluje detaljima o zakulisnom funkcioniranju Washingtona", Jeff Abbott, pisac trilera i kriminalističkih romana.
"500 nam nudi novu razinu relevantnosti i uzbudljivosti – sve to pametno sročenim, oštrim glasom prevaranta koji je postao važan washingtonski igrač. Knjiga je puna fascinantnih detalja, žestoke akcije i uvijek nam drage privlačnosti prevare. Knjiga 500 neće vam dati priliku da je ispustite iz ruke", Zoë Ferraris, autorica knjige Grad velova.
"Fantastična priča o korupciji u stilu Davida i Golijata… Čitat ćete je grozničavo, odlikuje se neprestanom akcijom", Booklist.

Matthew Quirk, bivši novinar The Atlantica: "Otkaz je najbolja stvar koja mi se dogodila"

Da Matthew Quirk dobro zna o čemu piše kad vješto razotkriva političke intrige u debitantskom romanu 500, vidljivo je i iz njegova backgrounda. Diplomiravši povijest i književnost na Harvardu, Quirk je pet godina radio za washingtonski The Atlantic pišući o zločinima, privatnim tvrtkama koje rade za vojsku, trgovini opijumom, procesuiranju terorista i međunarodnim bandama.

Svoje iskustvo iz Washingtona u knjizi je, kako sam otkriva, doveo do ekstrema. S obzirom na to da njegov junak potječe iz kruga sitnih kriminalaca iz Virginije, Quirku je bilo zabavno suprotstaviti scene iz toga miljea – unutar kojega ipak postoji moralni kod – s pokvarenošću washingtonske politike.

Zanimljivo je da se autor knjige 500 ozbiljno bacio u književne vode nakon otkaza u The Atlanticu. "Lakše je skočiti kad vas netko malo gurne. Godine 2008. dogodio se svjetski kolaps ekonomije koji je dosta teško pogodio novinarstvo – uz druge stvari u novinarstvu koje su već bile teške – i The Atlantic me otpustio. Ispostavilo se da je to jedna od najboljih stvari koje su mi se dogodile u životuˮ, priznao je pisac u intervjuu PBS-u.

OSVOJI KNJIGU

Poklanjamo vam knjigu 500 autora Matthewa Quirka.

Ukoliko želite osvojiti ovu knjigu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom 500 te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

U kojem američkom gradu je smještena radnja romana 500?

Vaše prijave primamo do 14. studenog 2012., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika. 
Dobitnica je Anita Kalajžić. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Kad Kollhoff neočekivano izgubi posao, bit će potrebna moć knjiga i jedne devetogodišnje djevojčice da svi, pa i sam Carl, pronađu hrabrosti prići jedni...

Darivanje

Ovih se dana u hrvatskim knjižarama pojavila prekrasno ilustrirana knjiga Sunce, more i zvijezde hvaljene ilustratorice Iulije Bochis.

Darivanje

Izgubljena sestra dirljiva je i složena, prekrasno ispričana priča, a Dinah Jefferies još se jednom magičnim destinacijama uvlači pod kožu.

Darivanje

Vodič za dame: kako uloviti bogatog muža – prvijenac engleske spisateljice Sophie Irwin koji se prevodi na više od 25 jezika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.