Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Zdrava koža – više samopouzdanja

Kako ljeti riješiti problem s aknama, sebumom, hiperpigmentacijom te koji su lijekovi foto alergeni?

U okviru kampanje „Ti si ti si ti! – inicijativa za životno samopouzdanje“ dm je organizirao preglede kože i savjetovanje s dermatolozima.

Veliki broj posjetitelja u 11 odabranih dm trgovina, dobilo je korisnu brošuru „Zdrava koža je najljepša koža!“ sa savjetima o zaštiti od sunca, uporabi kozmetičkih proizvoda ljeti, zatim „abecedom“ madeža i sličnim korisnim informacijama.

Tijekom trajanja kampanje, a to je do kraja lipnja, na pitanja o zdravlju i njezi kože na službenim stranicama dm-a odgovarat će doc.dr.sc. Romana Čeović, specijalist dermatovenerologije i Anita Bujanić magistrica farmacije, konzultantica za kozmetologiju.

Zdrava i njegovana koža za svakoga znači više samopouzdanja jer je, kao najveći organ, najviše izložena pogledima i kritici okoline. Izgled naše kože uvelike odražava unutarnje stanje organizma, tako da je gotovo uvijek prvi znak nekih poremećaja i opći pokazatelj psihofizičkog stanja osobe.

Losion, krema ili ?

– Veseli nas što se proširila svijest o štetnosti pretjeranog izlaganja suncu i što sve više ljudi koristi sredstva za zaštitu kože od sunca. Zanima ih prvenstveno koji su fototip, preparati primjereni za određeni tip kože, je li učinkovitije sredstvo u obliku losiona, kreme ili nešto drugo. Raspituju se i što je bolje nanijeti na lice, a što na tijelo. Mlađi žele znati kako pojačati brončanu boju kože, a mnogima je problem hiperpigmentacija. Ona se ljeti ne liječi, nego samo prevenira,- rekla je doc. dr. sc. Romana Čeović, specijalistica dermatovenerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Šalata.

Vrijeme kad se hiperpigmentacije liječe je od listopada do travnja. Tada je u našem podneblju najmanje sunca, a od svibnja do rujna je važno što bolje kožu zaštiti. Posebno trebaju pripaziti žene koje uzimaju neke hormonalne tablete. Zato je najbolje od 11 do 16 sati ne izlagati se suncu te pola sata prije izlaska nanijeti zaštitno sredstvo. Što se tiče djece, onu do godinu dana nije poželjno izlagati izravno suncu, te ih treba zaštiti protiv UVA i UVB zraka.

Iako mnogi imaju problem s aknama, tijekom ljeta se ne savjetuje primjenjivati preparate koji sadrže tetracikline zbog njihove fototoksičnosti. Dermatovenerologinja savjetuje da se prije izlaganja suncu i boravka na moru koža lica mehanički očisti kod iskusnog kozmetičara, a da se lokalni pripravci za njegu akne, ako su neophodni, primjenjuju isključivo navečer. Kod težih oblika najbolje se posavjetovati s dermatologom koji će odrediti diferentnu terapiju.

Fototoksične i fotoalergijske reakcije

Glede problema sa sebumom, važan je piling koji potiče obnavljanje kože i važna je svakodnevna njega.

– Postoje lijekovi koji mogu uzrokovati fototoksične i fotoalergijske reakcije pa treba pažljivo proučiti priloženo uputstvo. Neki od njih su već spomenuti tetraciklini, zatim sulfonamidi, neki psihofarmaci (fenotiazin), diuretik klortiazid, laksativ klorotiazid i mnogi drugi. Oprezan treba biti i s nanošenjem dezodoransa i parfema jer pod utjecajem sunca mogu izazvati alergijske reakcije. Ljeti su specifični i tzv. fitofotodermatitisi uzrokovani biljkama, a obilježavaju ih crvena koža s mjehurima na mjestima kontakta kože sa biljkama. Zahvaćena koža svrbi i peče, a pigmentacije koje zaostaju mogu biti dugotrajne,- objasnila je dr Čeović.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

L'ADRIA Brightening perfecting serum ujednačava ten, vraća koži sjaj i pomaže održati je čistom i umirenom, zahvaljujući i patentiranom sastojku s L'ADRIA potpisom, kompleksu...

Savjeti i preporuke

Upoznajte revolucionarnu Eucerin Anti-Pigment liniju njege koja je posebno formulirana kako bi smanjila hiperpigmentacije i spriječila njihovo ponovno pojavljivanje za ujednačenu i sjajnu kožu.

Savjeti i preporuke

3 prirodna lijeka za nježnu i mekanu kožu.

Zanimljivosti

Nismo sigurni kako je nastao jedan od najraširenijih mitova vezanih za akne i sunce.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.