Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zdrava verzija domaće majoneze koju možete pripremiti za blagdane

Kako biste ipak pripazili na unos kalorija i ne pretjerali, donosimo vam zdravu verziju recepta za majonezu.

Božić samo što nije stigao, a time i priprema svima omiljene – francuske salate. No, znate li da cijelu francusku salatu možete napraviti sami? Osim što naravno kupite svježe povrće, čak i majonezu možete napraviti u svojoj kuhinji. Ali, kako biste ipak pripazili na unos kalorija i ne pretjerali, donosimo vam zdravu verziju recepta za majonezu.

Sastojci:

  • Maslinovo ulje (200 g)
  • Jaje (1 kom)
  • Senf (10 g)
  • Kiselo vrhnje 12% m.m. (15 g)
  • Papar (3 g)
  • Sol (3 g)
  • Sok od limuna (10 g)

Priprema:

  1. Izvadite sve sastojke iz hladnjaka i pričekajte dok ne dosegnu sobnu temperaturu. Ovo je ključno jer jaje i ulje moraju imati sličnu temperaturu kako bi se stvorila emulzija. Ako temperature nisu usklađene, majoneza se neće formirati.
  2. U visoku i usku posudu (prikladnu za štapni mikser) razbijte jaje. Dodajte prstohvat soli, žličicu senfa i otprilike 1 dcl maslinovog ulja.
  3. Stavite štapni mikser u posudu tako da njegov donji dio dodiruje dno. Uključite mikser na najveću brzinu i promatrajte kako se majoneza počinje formirati. Kada se počne zgušnjavati, polako podižite mikser prema gore kako bi se svi sastojci ravnomjerno izmiješali.
  4. Kada se baza majoneze stvori, dodajte žlicu kiselog vrhnja, papar i sok od limuna. Kratko promiješajte mikserom kako bi se svi sastojci spojili u homogenu smjesu.
  5. Prebacite majonezu u staklenku ili zdjelu i odmah poslužite. Ostatak čuvajte u hladnjaku do tri dana.

Ako vam je majoneza pregusta za vaš ukus, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja dok miksate. Također, za dodatni okus, možete dodati začinsko bilje poput peršina ili kopra.

Izvor teksta: nutrition.com

Written By

Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.  

Gastronomija

Zvijezda majoneza najpoznatija je domaća majoneza, ujedno i jedan od najdugovječnijih prehrambenih proizvoda u našoj zemlji, koji obilježava 65 godina prisutnosti na tržištu.

Gastronomija

Meso jastoga ili meso kozica bit će idealni za ovu kombinaciju.

Gastronomija

Iako smo svi navikli na one iz dućana, ni jedna majoneza ne može biti toliko dobra kao prava domaća majoneza

Gastronomija

Kremaste strukture, načinjeni su na bazi Zvijezda majoneze koja ove godine slavi 60. rođendan i dodatak su svim vrstama jela, povrća, pohanog, paniranog mesa...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.