Zdrave i lijepe usne tijekom zime

Naša koža je zimi posebno osjetljiva na niske temperature i hladni vjetar, kao i na suh zrak u zatvorenim prostorima. Zimi posebno brinemo o koži, ali često zaboravljamo da i naše usne zahtijevaju posebnu njegu. Koža usana je vrlo osjetljiva, a usne su jedan od najuočljivijih dijelova našeg lica. Želimo da one budu senzualne i zavodljive, a to ne mogu biti ako su neprestano suhe i ispucale.

Donosimo deset savjeta pomoću kojih će vaše usne biti lijepe, mekane, nježne i zdrave.

1. Hidratacija

Hidratacija je važna iznutra i izvana. Nedostatak vlažnosti vidi se na našoj koži, tako i na našim usnama. Pijte puno vode, a usne uvijek namažite balzamom za usne.

2. Vitamin B u prehrani

Ispucala koža u kutovima usana često ukazuje na nedostatak vitamina B2. Jedite hranu bogatu vitaminom B koji njeguje usne.

3. Nemojte gristi i oblizivati usne

Nikad nemojte oblizivati usne jer na taj način uklanjate prirodnu vlažnost. Kad izlazite na hladnoću, šalom zaštitite usne od vjetra. Također, nemojte dirati usne prstima i gristi ih.

4. Balzam s prirodnim sastojcima

Koristite balzam za usne koji sadrži hijaluronsku kiselinu i vitamin E, koji štiti usne od negativnih utjecaja okoliša, kao što su sunce, hladnoća i vjetar.

5. Crni čaj

Umočite vrećicu crnog čaja u toplu vodu i na usnama držite tri do četiri minute. Na taj način povećava se razina vlažnosti u koži usana.

6. Prije ruža nanesite balzam

Nijedan ruž ne izgleda dobro na ispucalim, suhim usnama. Prije šminkanja, obavezno nanesite balzam za njegu usana koji će im dati vlagu. Prije spavanja obavezno uklonite šminku i s usana.

7. Maslac

Nanesite maslac na usne i masirajte usne prije spavanja, a tanak sloj ostavite da djeluje preko noći. Pruža vlagu usnama isto kao i maslinovo ulje.

8. Njegujte ih i noću

Kad idete na spavanje, ne zaboravljate nanijeti noćni tretman protiv bubuljica ili noćnu kremu protiv bora. Isto tako, nanesite balzam i na usne. Na ispucale usne nanesite maslac i ostavite preko noći.

9. Piling s medom

Napravite kod kuće piling za usne. Izmiješajte med i sodu bikarbonu dok ne nastane čvrsta smjesa. Nanesite smjesu na usne i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nježno izmasirajte usne i operite mlakom vodom. Ostavite da se usne same osuše i tada nanesite maslinovo ulje koje će dati vlagu vašim usnama.

10. Piling šećer i sol

Izmiješajte sol, bijeli šećer i vazelin. Nanesite smjesu na usne i nježno masirajte kako bi uklonili odumrle stanice kože. Operite usne vodom i vaše usne će biti mekane i nježne. Ovaj piling koristite dva do tri puta tjedno ako imate suhe usne.