Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Zdrave navike za čvrste i lijepe nokte

Jednostavnim trikovima do noktiju koji se ne listaju.

Nokti su lijepi koliko su zdravi. Svo umijeće oblikovanja i uređenja noktiju neće vam pomoći ako vaši nokti nisu zdravi, čvrsti i otporni. Nokti koji lako pucaju, listaju se, imaju nepravilnosti ili mrlje po sebi nepoželjni su. Istina, ove se mane mogu kamuflirati lakiranjem ili umjetnim noktima, no bolje ih je spriječiti. Kako osigurati zdravlje i ljepotu svojim noktima?

Prehrana za čvrste nokte

Nokti se sastoje od proteina keratina, stoga prehrana koja sadrži manje proteina može oslabiti vaše nokte. Probajte unijeti 94 grama proteina dnevno (ukupni unos kalorija bi trebao biti 1500).


Koji su sve izvori proteina? Jedite ribu, perad, bezmasno crveno meso, mliječne proizvode, jaja, grah i tofu. Na taj ćete način unijeti esencijalne aminokiseline koje će noktima podariti potrebnu čvrstu strukturu.

Esencijalne aminokiseline su one koje su nam potrebne za optimalno funkcioniranje organizma, a naše ih tijelo samo ne proizvodi, stoga ih moramo unijeti putem prehrane.Osim proteina, na svoj svakodnevni jelovnik uključite vitamine A, B i D, željezo i kalcij. Kalcij je alfa i omega zdravih, čvrstih noktiju, vitamin C će pomoći kod apsorpcije nutrijenata, a željezo će ih očvrsnuti.

Stručnjaci preporučuju najmanje 1000 mg kalcija svakog dana za čvrste nokte. Namirnice podrazumijevaju bezmasno mlijeko, jogurt i sir. Ako su vaši nokti prošarani bijelim točkicama, povećajte unos cinka na barem osam miligrama. Namirnice koje tražite su kamenice, rakovi, govedina, grah, orasi i perad tamnog mesa.Dobre navike za lijepe nokte
  • Kako biste revitalizirali oslabljene nokte, svakodnevno u njih i kožicu umasirajte ulje s vitaminom E. Ono će poboljšati cirkulaciju, njegovati nokte i nahraniti kožicu oko njih kako ne bi bila dehidrirana i lako pucala.
  • Nokte nemojte skraćivati škaricama nego turpijom. Prednost dajte onoj staklenoj – iako je nešto skuplja, bolje će 'zatvoriti' nokte i tako osigurati da se oni ne listaju ili pucaju.
  • Kada perete posuđe ili podove, obavezno nosite rukavice. Tako ćete zaštititi nokte i kožicu, a ako imate nalakirane nokte, sačuvat ćete i svoj lak.
  • Svake večeri prije spavanja kremom namažite ruke i nokte. Kremu držite na noćnom ormariću kako ne biste zaboravili ovaj mali ritual ljepote.
Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Brinimo jedna o drugoj

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Beauty report

Nokti su svakako detalj na našim rukama koji žene rado ukrašavaju.

Trendovi

Proljetni lakovi za nokte ne samo da dodaju malo boje vašem izgledu, već su i laki za nanošenje i skidanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.