Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Zdravi i ukusni namazi idealni za energičan početak dana

Kako bi svoj dan započeli doista kvalitetno, važno je pripaziti koje sve namirnice konzumirate u jutarnjim satima.

Doručak je najvažniji obrok u danu. Osim što osigurava dovoljno energije za dan pred nama, redovit i zdrav jutarnji obrok pridonosi boljoj koncentraciji, pamćenju te općenito boljim kognitivnim sposobnostima. No zbog užurbanog načina života u kojem se odmah nakon buđenja posvećujemo prvim dnevnim obavezama, ovaj se obrok nerijetko preskače, a mnogi uopće ni nemaju ustaljenu naviku doručkovanja. Ako ste jedna od tih osoba, vrijeme je da to promijenite.

Kako bi svoj dan započeli doista kvalitetno, važno je pripaziti koje sve namirnice konzumirate u jutarnjim satima. Želite li svojem organizmu osigurati dovoljno nutritivnih vrijednosti, birajte namirnice ekološkog podrijetla s obzirom na to da su uzgojene bez GMO sastojaka, pesticida, aditiva te dodanog šećera. Takve namirnice možete pronaći u EKOZONA ponudi. Ovaj prvi hrvatski brend certificiranih ekoloških proizvoda u svojem asortimanu ima proizvode s odabranih domaćih obiteljskih polja i stranih proizvođača s dugom tradicijom koji zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja.

Napravite domaći namaz

Ako nemate ideju što doručkovati ujutro, zašto ne biste probali napraviti vlastiti domaći namaz od namirnica koje obiluju bogatim hranjivim vrijednostima? Primjer takvih zdravih namirnica su slanutak, bundevine golice i indijski oraščići koji sadrže mnogo zdravih elemenata.

Slanutak obiluje proteinima, vlaknima i vitaminima koji vam mogu osigurati dozu energije potrebne za sve jutarnje obaveze. Proces pripreme namaza od slanutka vrlo je je jednostavan. Nakon što ga skuhate, po vlastitoj želji s ovom mahunarkom možete pomiješati češnjak, sok od limuna, maslinovo ulje i začine poput soli ili papra. Sve sastojke je potrebno usitniti u blenderu do željene gustoće. Namaz od slanutka možete poslužiti na integralnom kruhu ili tostu, ovisno što više volite jesti.

Bundevine golice možda volite jesi kao grickalice tijekom dana ili kao posip na pekarskim proizvodima, no zašto ne biste od njih probali napraviti domaći namaz? Priprema je vrlo jednostavna: golice je potrebno popržiti na tavi, a potom ohlađene usitniti. Po želji, možete dodati češnjak, maslac i neke od začina. Kako biste dobili puni okus i kremastu teksturu, možete dodati i nekoliko kapi ulja kojeg inače koristite. Bundevine golice obiluju beta karotenom od kojeg naš organizam ima brojne benefite, a namaz možete jesti zajedno s omiljenim kruhom ili pecivom.  

Još jedan namaz u kojem ćete sigurno uživati u jutarnjim satima je onaj od indijskih oraščića. Kao i kod pripreme ostalih namaza, i u ovom slučaju prema vlastitim željama s indijskim oraščićima možete pomiješati vodu, češnjak, limunov sok i začine te sve zajedno usitniti dok ne dobijete smjesu. Indijski oraščići obiluju vitaminom K koji pogoduje zdravlju kostiju, kao i esencijalnim masnim kiselinama koje štite kožu od starenja, a odličan su izbor za lagani jutarnji doručak. Ovaj namaz možete jesti na svojem omiljenom svježem pecivu i prepustiti se uživanju u zdravom početku dana.

Više

Gastronomija

Čudesna priča o Crêpes Dentelle Gavottes započela je davne 1920. godine, kada je Marie-Catherine Cornic ostavila jednu od svojih palačinki da se predugo kuha...

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Gastronomija

 Slanutak ima manje kalorija, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso.

Savjeti stručnjaka

Mahunarke pripadaju velikoj obitelji povrtnica koja broji gotovo 20 tisuća vrsta, a karakteristične su po sjemenkama smještenima u dvije polovice zelenog ovitka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.