Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Znate već da bazu Healthy Fitness jelovnika čine zdravi smoothie napitci, lagani deserti te ručkovi i večere koji se uklapaju u svačiji dnevni ritam. A mi smo u hotelu ARCOTEL Allegra s Marijem Valentićem baš probali ovaj kolač od mrkve.
Sastojci (za 4 osobe):
- Muscovado smeđi šećer
- 1 vanilin šećer
- 70 g ribane mrkve
- 3 jaja
- 1 dcl ulja
- Korica od dvije naranče
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 90 g integralnog brašna
- Prstohvat muškatnog orašćića
- 2 dcl sojinog mlijeka
- 1,5 dcl sojinog vrhnja
- 350 g stevije
Priprema:
Svi sastojci osim sojinog mlijeka i sojinog vrhnja zajedno se izmiješaju. Staviti u kalup i peći na 180 stupnjeva 20 min. Kad se biskvit ohladi namočiti ga u sojinom mlijeku. U sojino vrhnje dodati steviju i preliti preko cijelog kolača.
Izvor: Alternativa za Vas