Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zdravlje crijeva za zdravlje organizma: Sve što ste željeli znati o stolici, a niste imali koga pitati

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Zdravlje crijeva iznimno je važno za zdravlje cjelokupnog organizma, a kako bi crijeva bila zdrava i probava mora biti uredna. Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva. Već smo pisali o Bristolskoj ljestvici stolice koju su definirali britanski gastroenterolozi dr. Stephen Lewis i dr. Ken Heaton i koja vam može pomoći da u razgovoru s liječnikom opišete kakav je vaš feces.

Što se smatra redovitom stolicom, koja je normalna boja stolice i kad treba posjetiti liječnika, saznajte u nastavku.

Što znači redovita stolica?

Redovita stolica i zdravo pražnjenje crijeva razlikuju se od osobe do osobe. Ako ste na wc-u svako jutro nakon kave, imate redovitu stolicu. Normalno je imati stolicu i do tri putra dnevno, kao i svaki drugi dan. Važnije je pratiti izgled stolice, nego njezinu učestalost. Ipak, ukoliko se učestalost promjeni bez objašnjenja (putovanje, promjena prehrane i rutine), obratite pažnju.

Koja je normalna boja stolice?

Boja stolice može također ukazivati na neke probleme. Normalna je smeđa boja stolice. Ako uzimate pripravke željeza, stolica može biti crna. No crna stolica može biti i pokazatelj gastrointestinalnog krvarenja. Baš kao i crvena ukoliko niste jeli ciklu ili neku drugu ‘crvenu’ hranu. Uzrok mogu biti hemoroidi, ali i  ozbiljniji problemi poput karcinoma debelog crijeva.

Žuta, pa čak i bijela boja stolice sugerira infekciju ili upalu žuči, jetre ili gušterače, a zelena boja ako nije takva zbog jedenja zelenog lisnatog povrća, također može biti pokazatelj infekcije. Kod promjena koje duže traju ili se češće ponavljaju, svakako potražite savjet liječnika.

Što kad stolica ne tone nego pluta?

Normalna stolica će potonuti, no ukoliko pluta, to nije odmah razlog za zabrinutost. Istina je da stolica koja pluta može ukazivati na neke zdravstvene probleme poput nadimanja, želučanih tegoba ili loše apsorpcije hranjivih tvari. Ako uz plutanje imate i druge simptome, poput iznenadnog i nenamjernog gubitka težine, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Kako poboljšati zdravlje crijeva?

Želite li poboljšati zdravlje crijeva, pozabavite se svojim načinom života koji obuhvaća prehrambene navike, vježbanje, rutinu odlaska na wc, stres, uzimanje lijekova…

Jedite redovito i u prehranu uključite više vlakana. One topive koje će stvoriti gel u crijevima pronaći ćete u zobenim pahuljicama, ječmu, grašku, mrkvi, jabukama i agrumima. Netopiva koja povećavaju volumen stolice i pomažu u njezinu kretanju kroz crijeva nalaze se u namirnicama kao što su integralno pšenično brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi, grah i drugo povrće.

Pijte puno tekućine (voda i nezaslađeni čajevi) koja će uz vlakana pomoći u stvaranju zdrave i redovite stolice. Izbjegavajte kofein, alkohol i začinjenu hranu koji mogu iritirati crijeva i izazvati proljev.

Krećite se više i vježbajte, jer vaše kretanje pomaže i sadržaju crijeva da se kreće. Vježbanje svaki dan u isto vrijeme pomaže i redovitom pražnjenju crijeva. Ne odgađajte odlazak na wc. Osjetite li potrebu, otiđite odmah. Odgađanje može dovesti do konstipacije. Pokušajte promijeniti položaj prilikom vršenja nužde: nagnite se prema naprijed, podlaktice naslonite na bedra, pa podignite pete ili stopala stavite na povišeno. Nekim ljudima pomaže i nagnuti se prema naprijed i uhvatiti za gležnjeve.

Pokušajte reducirati stres i spavati dovoljno, jer i jedno i drugo može dovesti ili do konstipacije ili do dijareje. Obratite pažnju na lijekove koje uzimate. Antibiotici i magnezij mogu potaknuti proljev, a antidepresivi mogu uzrokovati zatvor, pa dogovorite s liječnikom kako upravljati nuspojavama ako morate uzimati ove lijekove. Ako ste u rutinu uveli laksative i o tome se konzultirajte s liječnikom, jer njihova prekomjerna upotreba može pogoršati problem.         

Kada posjetiti liječnika?

Kad govorimo o proljevu, trebao bi proći kroz dan ili dva sam od sebe. No ukoliko uz proljev imate i simptome poput povišene tjelesne temperature, jake boli u trbuhu, povraćanja, krvi ili sluzi u stolici ili gubitka težine, odmah se obratite svom liječniku. Znakovi dehidracije poput tamne mokraće, glavobolje i vrtoglavice također su alarm za uzbunu.

Kad je o konstipaciji riječ, posjetite liječnika ukoliko imate kronični zatvor, ako vidite krv u stolici, mršavite bez da to želite, imate jaku bol prilikom vršenja nužde ili niste obavili nuždu dulje od 3 tjedna. Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva može biti u korelaciji s mišićima dna zdjelice, o čemu bi također trebali porazgovarati sa svojim liječnikom.

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.