Obožavamo tortilje. Definitivno. Prepoznatljiv su dio meksičke kuhinje i u osnovi su vrlo jednostavna hrana, brze i lake pripreme s gotovo neograničenim mogućnostima nadjevanja. No, što onda kad pokušavate biti na dijeti?
Izuzetno visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva, konzumirajte tikvice s korom. Kuhane tikvice sadrže 36 kalorija, a mogu se jesti u varivu, kuhane na pari, pohane i u salati. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, reduciraju visoke količine kolesterola te štite srčano-krvožilni sustav.
Zelene tortilje od tikvica izvrsne su za ponijeti sa sobom, a nadjev slažete po želji. Jedina mana je što se peku u pećnici, ali možete ispeći veću količinu pa ste mirni nekoliko dana.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 jaje
- 1 šaka parmezana
- 1 žlica krušnih mrvica (kukuruzne ili bezglutenske)
- češnjak, papar
Pripremiti:
Tikvice naribati i posoliti pa ostaviti da puste vodu. Vrlo je važno dobro istisnuti višak tekućine iz tikvica. Pripazite na sol zbog dodavanja parmezana.
Kad ste iscjedili sok iz tikvica dodajte im jedno jaje, parmezan i mrvice pa sve dobro promješajte, začinite po želji sol, papar, češnjak, chilli. Veliki pleh obložite papirom za pečene i dodatno namažite uljem zamišljene kružnice na koje ćete razmazati smjesu. Od ove smjese se dobiju dvije tortilje promjera 20 cm.
Peći na 180 stupnjeva kojih 20-tak minuta, dok se rubovi ne zažute. Pustiti da se ohlade pa ih pažljivo odvojiti od papira. Ide to malo teže ali uz pomoć dugačkog, oštrog noža sigurno ćete uspjeti.
Puniti po želji pa zarolati kao palačinku. Zelene tortilje od tikvica su gotove. Dobar tek!
Autor recepta i fotografije: AVE DULCIS