Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zeleni čaj štiti od gripe

Zdravi napitak daje bolju zaštitu od cjepiva.

Osim cijepljenja protiv sezonske gripe postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako bi se zaštitili od ove zarazne bolesti i osigurali bezbrižnu zimu.

Jedna od takvih namirnica je zeleni čaj koji može smanjiti rizik od zaraze gripom za čak 75%! Zdravstvene se dobrobiti ovog napitka pripisuju katehinima – fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus.Stručnjaci su u svoju studiju uključili gotovo 200 zdravstvenih radnika koji su bili izloženi posebno visokom riziku od gripe, a koje su podijelili u skupine. Ispitanici jedne skupine su svakodnevno uzimali 378 mg katehina, dok su drugi uzimali 210 mg teanina kroz razdoblje od pola godine.

Ustanovljeno je kako se gripom zarazilo 75% manje ispitanika koji su uzimali katehine zelenog čaja, što je za 15% više od rezultata preventivnog cijepljenja (sudeći po rezultatima objavljenima u časopisu Lancet).U drugoj su studiji istraživači Sveučilišta Shizuoka pokazali kako grgljanje zelenog čaja bolje sprječava gripu nego ispijanje. Smatraju da su grgljajući čaj ispitanici duže izložili viruse u grlu katehinima.Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke. S obzirom da zeleni čaj osigurava mnoge druge zdravstvene dobrobiti, a kada je u pitanju zaštita od gripe ne podrazumijeva injekciju, čini se kao idealan izbor za omiljeni zimski napitak.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Brinimo jedna o drugoj

Ako vam je dosta raznih lijekova protiv prehlada i rado biste pomoć potražili u prirodi, možda rješenje nađete u ovom jednostavnom i ukusnom piću...

Gastronomija

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Zanimljivosti

Prema legendi, prvi uživatelji u ritualu spravljanja i ispijanja čaja bili su budistički monasi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.