Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Žene i alkoholizam

U Zagrebu već 45 godina djeluju klubovi liječenih alkoholičara.

Pijenje alkoholnih pića oduvijek je bila 'povlastica' muškaraca, dok se pijenje alkohola kod žena, kao i njihovo opijanje smatralo nedopustivim, opasnijim, gorim od opijanja muškaraca.

U posljednjem stoljeću uloga i položaj žene u društvu naglo se mijenja. Emancipacija žene društveni je proces koji je uzdrmao tradicionalno strukturiranu obitelj, unutar koje se položaj žene bitno mijenja. Žena je u razmjerno kratkom vremenu uspjela izboriti mnoga prava, jednakost u gotovo svemu, no dobila je uz to i mnogo novih obveza. Život joj je možda postao sadržajniji i smisleniji, ali se istodobno našla nezaštićena izložena mnogim konfliktima i napetostima. Stil ponašanja, koji se još prvih desetljeća prošlog stoljeća u žena nije mogao ni zamisliti, sada je postao svakidašnjica. Ekonomska i socijalna jednakost žene koliko god dobra bila, dovela je do rušenja mnogih socijalnih i religijskih tabua, što je naposljetku dovelo do veće rasprostranjenosti alkoholizma među ženama.

Posebnost ženskog alkoholizma

Mijenjanje i intenziviranje niza društvenih normi i obveza mogli su kod žena pokrenuti sustav zloupotrebe alkohola, a time i mogućnost nastanka alkoholne ovisnosti.Kad jednom žena stekne određeno iskustvo s alkoholom i nauči da njegovo psihofarmakološko djelovanje može 'zaliječiti' ili barem privremeno ublažiti psihičke poteškoće, daleko je veća vjerojatnost da će dugotrajna izloženost nepovoljnim čimbenicima uzrokovati daljnje i učestalije pijenje alkoholnih pića kod žena, te i samu alkoholnu ovisnost.

Čimbenici rizika za nastanak povećanog pijenja, odnosno alkoholizma kod žena

1. pozitivna obiteljska anamneza
2. problemi u djetinjstvu
3. rani početak konzumiranja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti
4. neprimjereno reagiranje na životne probleme
5. depresija
6. rastava – odvojeni život od partnera, prekomjerno pijenje partnera
7. rad u pretežito muškoj sredini
8. seksualne disfunkcije.Zdravstveni problemi uzrokovani alkoholom

Razvijeni alkoholizam ostavlja teže posljedice na žene nego na muškarce. Žene alkoholičarke imaju od 50 do 100% veću smrtnost nego muškarci, te su podložnije nastanku alkoholom uzrokovanih oštećenja organa i organizama.

U usporedbi s muškarcima, kod žena koje piju, oštećenje jetre kao i ciroza više su prisutne i razvijaju se kod žena nakon kraćeg razdoblja pijenja. Ovaj pojačani rizik kod žena uvjetovan je fiziološkim učincima ženskog reproduktivnog hormona – estrogena.

Istraživanja su pokazala pokazuje da su žene osjetljivije na nastanak oštećenja mozga, potaknutog konzumiranjem alkohola. Umjereno do teško pijenje alkohola povećava rizik od nastanka raka dojke, a ako je žena trudna, alkohol može uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće.

Liječenje od alkoholizma

Žene čine 10% od ukupnog broja osoba u tretmanu liječenja. Kako su svoj problem pokušavale skrivati od okoline, tako se i vrlo teško odlučuju na samo liječenje. Razlozi su u sramu i strahu od reagiranja okoline, kao i u neprihvaćanju postojanja problema vezanih uz prekomjerno konzumiranje alkohola. One također pokazuju i određenu nesnalaženje u tretmanu. Neke studije govore da se u heterosustavima grupne terapije žene teže uključuju, tako da postoje i preporuke za postojanje ženskih grupa.

Stoga je osnovni zadatak terapijskog tima da radi na motivaciji za liječenje kako neposredno žene alkoholičarke tako i posebno na motivacijskim intervencijama za sudjelovanje supruga u sam proces liječenja.

U Zagrebu već 45 godina rade klubovi liječenih alkoholičara, a 16. listopada u MO 'Stjepan Radić' održava se svečana obljetnica njihova postojanja. Početak prigodnog programa je u 12 sati, a nazočni će biti priznati stručnjaci, alkoholozi: primarius dr. sc. Srđan Marušić, primarius dr. sc. Željko Marinić i dr. Anto Orešković.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Odlična maskara je neizostavni dio svakog make-up looka, naročito tijekom ljeta kada nam je potrebno da bude otporna i moćna.

Trendovi

Prihvatljiv, rastezljiv i lagan grudnjak koji je - zahvaljujući svojim karakteristikama prilagodljivosti - savršen i za tinejdžere.

Beauty report

Nanošenje dnevnog make up-a trebalo bi biti nešto najlakše i najjednostavnije (i najbrže, pogotovo ujutro za spavalice!).

Duh i tijelo

Jelena vodi javni dnevnik o PCOS - sindromu policističnih jajnika koji ima 1 od 10 žena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.