Žene i njihove karijere – priče vrijedne čitanja

Iako žene čine većinski udio populacije u Republici Hrvatskoj, na području ekonomskog, političkog i društvenog života priča je ipak malo drugačija. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u poduzetništvu zastupljene sa svega 30%, na rukovodećim mjestima s 27%, a u nadzornim odborima tvrtki s tek 19%.

Jedan od aktualnih načina smanjenja nezaposlenosti žena je kroz njihovo samozapošljavanje, gdje je unazad nekoliko godina prisutna tendencija blagog porasta njihove zastupljenosti. Neke od mjera kojima Republika Hrvatska pomaže razvoj poduzetništva žena su izdvajanje žena kao zasebne ciljne skupine u Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, uz osiguranje i namjensko povećanje sredstava za financiranje ženskih poduzetničkih aktivnosti, kao što su npr. poticaji za sezonske obrte, razmatranje uvođenja poreznih olakšica za samozaposlene žene i žene poduzetnice, žene zaposlene u poljoprivrednim djelatnostima i obrtništvu, uspostava cjelovite baze podataka o ženskom poduzetništvu, sustavno promicanje ženskog poduzetništva kroz medijske kampanje, programe i obrazovanje žena o poduzetništvu, pružanje organizacijske, financijske, prostorne i druge pomoći, osobito vezano kroz tradicionalne obrtničke djelatnosti te umrežavanje poduzetnica.

Nadamo se da će vas karijere ovih uspješnih žena poduzetnica inspirirati i ohrabriti da se možda i sami okušate u poduzetničkim vodama te stvorite uspješnu karijeru.

Andreja Tonč

Diplomirana socijalna radnica znanje o projektima, vođenju neprofitnih organizacija i strateškom planiranju stjecala je tijekom studija surađujući i volontirajući u organizacijama civilnog društva. Nakon studija umjesto da se upusti u socijalni rad ona je zaplovila konzultantskim vodama. Tako je od 2000. godine radila kao suradnica na različitim projektima, a zatim 2006. godine zajedno s bratom osniva tvrtku ADD tim. Nakon osnivanja tvrtke Andreja je počela raditi na velikom projektu Europske unije, započinjala je suradnju i s jednim ministarstvom i Svjetskom bankom te je ostala i trudna. Danas ova samohrana majka uspješno nastavlja raditi na različitim projektima. Njezino znanje iz područja bespovratnih sredstava uvelike je prepoznato kako u Hrvatskoj tako i u regiji i šire. Lepeza njezinih klijenata je široka, ali ipak i dalje najviše radi s klijentima iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i mladima tj. područja civilnog društva.

cats

Izvor: www.womeninadria.com

Diana Pečkaj Vuković

Diana Pečkaj Vuković je svestrana žena koja je iznenada postala samohrana majka dvoje djece. Tada novinarka, odlučila je da će riskirati, dala je otkaz na poslu i posvetila se pisanju hrvatskih sapunica. Iz njenog pera su izašle sljedeće telenovele: “Dolina sunca”, “Sve će biti dobro” i “Pod sretnom zvijezdom”. Ali to nije sve. Ona je i inovatorica te promotorica inovatorstva. Za inovatorstvo se počela zanimati tijekom svoje novinarske karijere, kada je za časopis “Majstor” pisala priloge na tu temu. Njezina najpoznatija inovacija se zove “Busy Basket”. Radi se o nosaču za bicikl za prijenosno računalo i poslovne torbe. Ovaj svoj izum Diana je licencirala i prodala jednoj stranoj tvrtki. Osim ovoga Diana je i politički aktivna a prošlog je mjeseca sudjelovala i na TedxMaksimir Women konferenciji.

Izvor: www.jupiteriana.com

Izvor: www.jupiteriana.com

Na globalnom svjetskom tržištu pružaju se još veće prilike, a nadamo se da će se ulaskom u Europsku uniju dio bogatog izvora poduzetničkih prilika sliti i u naše krajeve. Evo primjera nekih od uspješnih žena poduzetnica koje su uspjele na zapadnom tržištu:

Vanessa Selbst

Vanessa Selbst iz PokerStars tima jedina je žena u svijetu pokera koja je uspjela zauzeti prvo mjesto Global Poker Indeksa (pokerski ekvivalent ATP teniskoj ljestvici). Godine 2013. Vanessa je imala najveću zaradu kao ženska igračica u povijesti igranja pokera. No, to nije njezino jedino postignuće. Vanessa je diplomirala političke znanosti na poznatom sveučilištu Yale, a nakon toga je dobila i drugu diplomu od prestižnog Yale pravnog fakulteta. Danas je profesionalna igračica pokera koja smatra za sebe da je prirodno talentirana, a svojim umijećem otvorila je put i drugim ženama u ovoj industriji kojom uglavnom dominiraju muškarci.

Izvor: www.pokerstarsblog.com

Izvor: www.pokerstarsblog.com

Mary Barra

Ona je prva žena koja je uspjela u predominantno muškoj industriji, automobilskoj. Kada je davne 1980. godine kao mlada osamnaestogodišnja studentica počela raditi u General Motorsu (GM) nije ni sanjala da će 33 godine kasnije postati CEO upravo te kompanije. Radila je na brojnim pozicijama u GM-u od inženjerke, preko ljudskih potencijala, do izvršne potpredsjednice jednog dijela GM. Uz to je završavala fakultet. Diplomirala je elektrotehniku na General Motors Institutu. Na Stanfordu je kao stipendistica GM-a 1988. završila MBA. Tijekom svoga rada u odjelu ljudskih potencijala Mary Barra je skratila dugački GM-ov kod oblačenja na samo dvije riječi “prikladno obučen”. Dolazak Mary Barra na čelo velike automobilske tvrtke trebao bi promijeniti stav autoindustrije prema ženama. Budući da u sve više zemalja broj vozačica premašuje broj vozača autoindustrija se mora prilagoditi novim klijentima. Žene nisu zadovoljne dizajnom i izgledom automobila koje u najvećoj mjeri dizajniraju muškarci za muškarce. Stoga ova industrija traži, te je napokon dobila i žensku ruku.

cats4

Izvor: www.autonews.com

Virginia Marie “Ginni” Rometty

Ginni Rometty je još jedna žena koja je uspjela u industriji koja se smatra muškom – IT industriji. Ona je 2012. godine postala predsjednica i CEO IBM-a, kao prva žena na čelu te kompanije. Po struci elektrotehničarka i kompjutorašica Marie Rometty je svoju karijeru započela u IBM-u 1981. godine kao sistemska inženjerka. Deset godina kasnije je počela raditi u IBM Consulting Group. Jedna od njezinih velikih uspjeha je bila akvizicija PricewaterhouseCoopers Consulting, velike konzultantske tvrtke, koju je IBM kupio 2001. godine za 3,5 milijarde dolara. Njezina filozofija se temelji na preuzimanju rizika, usklađivanju radne snage s nadolazećim trendovima u računalnoj tehnologiji te shvaćanju da su djela jača od riječi.

Izvor: www.ibm.com

Izvor: www.ibm.com

Vjerujemo da će mnoge žene pronaći inspiraciju u ovim zaista optimističnim pričama i da će prvi korak na njihovom nadamo se uspješnom poduzetničkom putu biti savjetovanje i prikupljanje informacija putem besplatnih seminara i radionica o samozapošljavanju koje organiziraju razne udruge za promicanje ženskog poduzetništva i lokalne podružnice Zavoda za zapošljavanje.