Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Žene – lideri novog doba

Na konferenciji govorit će se o 'staklenom stropu', komunikaciji i stilovima vođenja.

U organizaciji tvrtke Filaks, 03. ožujka 2011. godine u hotelu Four Points by Sheraton Panorama Zagreb održat će se 2. konferencija za razvoj žena u poslovanju pod nazivom Žene – lideri novog doba. Na konferenciji će se govoriti o liderskim sposobnostima i komunikacijskom stilu žena te poslovnom odnosu s muškarcima.

Jedna od tema je i 'stakleni strop', o kojoj će govoriti Nataša Trojak: "Rasprava o tome da li stakleni strop postoji ili ne, bespotrebna je. Brojnim je istraživanjima dokazano da on postoji, a o razbijanju staklenog stropa može se čitati i na web stranicama američke vlade. Brojni znanstvenici bavili su se, i još uvijek se bave, uzrocima zbog kojih stakleni strop postoji. On predstavlja neformalne prepreke koje manjinama onemogućavaju napredovanje, odnosno situacije u kojima je napredovanje kvalificirane osobe u hijerarhiji onemogućeno zbog nekog oblika diskriminacije. Iako se pojam staklenog stropa odnosi na sve manjine, najčešće se veže uz žene. Uzroci zbog kojih stakleni strop postoji su brojni, od individualnih, preko organizacijskih, do društvenih i teško je izdvojiti samo jedan koji je dominantan.""Istovremeno, suvremeni menadžment i teorije vodstva intenzivno se bave stilovima vođenja, koji se smatraju presudnima za uspjeh neke poslovne organizacije. Pri tome se često govori o tzv. muškom i ženskom stilu vođenja. Ženski stil vođenja češće je demokratski, ohrabruje participiranje zaposlenih, potiče samopouzdanje zaposlenih i otvoreno komunicira. Muški stil vođenja je češće direktivan i usmjeren na kontrolu. Za žene je važno da osiguraju svoja prava, da razbiju stakleni strop, bez da se bitno promijene, bez da bitno mijenjaju svoj stil vođenja. To ne isključuje osobni i profesionalni razvoj, ali traži da temelji ostanu netaknuti.", zaključuje Nataša.

Direktorica tvrtke Filaks, Elvira Mlivić Budeš najavljuje: "Kako će najviše biti govora o liderskim sposobnostima žena i izazovima poslovnoj komunikaciji, važno je naglasiti da žene prirodno imaju kod altruizma, što znači da su nesebične, odgajateljice i fokusirane više na odnose u timu jer ih to pokreće. Muška tendencija je individualizam i društvena dominantnost u smislu prevlasti, dok je ženska tendencija usredotočenost na "druge" i odnose s njima. Sebična osoba može ići jedinim i relativno jednostavnim putem. Oni koji su motivirani osobnim postignućem i društvenom prevlašću možda vjeruju da brinu i o osjećajima i potrebama drugih, no oni uglavnom jednostavno nisu svjesni da ti osjećaji i potrebe postoje, te ih stoga nisu prisiljeni uzimati u obzir. Čak i kad su ih teoretski svjesni, ne doživljavaju ih na instinktivan način kao oni koji su po prirodi "empatičari", tj. ne poistovjećuju se sa željama i potrebama drugih."Kaže kako su žene empatične po prirodi, odnosno urođeno im je da se poistovjećuju s drugima i za to im ne treba dodatni napor, te nastavlja: "Ženski je način obrade tih podataka da se reagira osjećajima kao i linearnom ili logičkom reakcijom. Sposobnost da se stavi u tuđu poziciju, tj. da uđe u "tuđu kožu", izrazita je ženska specijalnost. Razumijevajući kod nesebičnosti i poštovanjem njegovih principa kod žena potrošača, marketinški stručnjaci mogu održati brand u povoljnoj poziciji i u razdobljima niže potrošnje, agresivne aktivnosti konkurencije, te kad je inovacija na čekanju. Usklađenost sa ženskim sustavom uvjerenja daje korist gospodarskom subjektu, jer ženama ulijeva sigurnost da proizvod ili uslugu mogu preporučiti i drugim osobama."

Program konferencije:

 • 09:00-09:30 Jesu li žene lideri novog doba? (Elvira Mlivić Budeš, Filaks
 • 09:30-10:00 Prezentacija (sponzor)
 • 10:00-10:30 Afrodita ili Atena u biznisu (Mirela Španjol Marković, Ciceron komunikacije)
 • 10:30-11:00 Žene i poslovni coaching (Elena Cvjetković, Misliona)
 • 11:00-11:30 Pauza za kavu
 • 11:30-12:00 Kako razbiti stakleni strop? (Nataša Trojak, Abaculus znanja)
 • 12:00-12:30 Jesmo li spremni na eru žena? (Velimir Srića)
 • 12:30-13:00 Žena dobrotvorka godine (Drago Vručinić, Zaklada Zamah)
 • 13:00-14:00 Pauza za ručak
 • 14:00-15:00 Komunikacija između muškaraca i žena – panel rasprava (Andreja Marcetić, Nadira Duraković, Krešimir Macan, Kristijan Matijašević, Ivana Vidušin)
 • 15:00-15:30 Životni stil žena u Hrvatskoj (Maja Ćuk, Ipsos Puls)
Filaks.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Uostalom, najviše mrzimo stvari kojih se najviše plašimo, zar ne?

Život u dvoje

Moj mali je opasan...

Savjeti stručnjaka

Ne možemo očekivati da će majčino mentalno zdravlje biti dobro ako joj osnovne ljudske potrebe nisu ispunjene.

Top menadžerica

Malo je onih koji priznaju pogrešku, svi uglavnom upiru prstom i prebacuju krivnju

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.