Žene u svemiru

Prije 50 godina prva žena poletjela je u svemir. Bila je to Ruskinja Valentina Terješkova koja od radnice u tekstilnoj industriji postala prva astronautkinja na svijetu. Povodom ove obljetnice u Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se dva znanstveno-popularna predavanja za građanstvo.

Valentina Terješkova poletjela je 16. lipnja 1963. godine u svemirskom brodu 'Vostok 6' i u tri dana 48 puta je obletjela Zemlju nakon čega se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju.

Njezin let se odvijao tjedan dana prije održavanja moskovske međunarodne konferencije žena na kojoj su joj svoje priznanje odali između ostalih i engleska kraljica Elizabeta II. i sovjetski premijer Nikita Hruščov. Proglašena je herojem Sovjetskog Saveza i nositeljica je najviših državnih počasti i nagrada.

Terješkova je inače bila radnica u tekstilnoj industriji i aktivna članica aerokluba u sklopu kojeg se bavila padobranstvom. Tada je Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi poslala pismo da želi sudjelovati u svemirskom programu te je izabrana u program s još četiri djevojke od 400 prijavljenih. Nakon rigoroznih treninga, upravo je Terješkova izabrana za put zbog kojeg će cijeli život biti obilježena kao prva žena u svemiru.

Danas vitalna 76-godišnjakinja do sada je više od 160 puta skočila padobranom u beskrajno nebesko plavetnilo, a uoči 50. godišnjice njezinog astronautskog pothvata novinarima je kritizirala program svemirskog turizma, kazavši da bi privilegija odlaska u svemir trebala biti rezervirana za znanstvenike i astronaute.

ŽENE U SVEMIRU

• Ukupno 55 žena uključujući kozmonautkinje, astronautkinje i ostalih ženskih stručnjaka svih nacionalnosti poletjelo je u svemir

• 6 različitih kozmonautkinja letjelo je pod sovjetskim/ruskim svemirskim programom

• 1 astronautkinja ili taikonautkinja letjela je pod kineskim svemirskim programom

• 48 različitih žena letjelo je s NASA-om od kojih je 43 američke nacionalnost
Kao i većina svjetskih metropola i Zagreb će proslaviti godišnjicu ovog velikog koraka za čovječanstvo, a još većeg za ženski rod. U srijedu, 12. lipnja u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja održat će se predavanje 'Valentina u svemiru'. Kroz predavanje Gorana Hudeca prisutni će imati priliku čuti zanimljive podatke o toj hrabroj i humanoj ženi koja je danas živa legenda, i još uvijek aktivna u društvenom životu.

U istom prostoru, u četvrtak, 13. lipnja u 18 sati održat će se predavanje 'Čovjekov put u svemir'. Predavač će biti Ante Radonić. Govorit će se o tehničkim rješenjima primijenjenim na prvim svemirskim brodovima i raketama-nosačima, kao i usporedbi sa sadašnjim aktualnim sustavima.

Hrabru Valentinu novinari su nedavno upitali bi li otputovala na Mars, čak i kada bi taj put bio bez povratka. Odgovorila je kako joj je san otići na Mars i provjeriti ima li tamo života, a spremna je i ne vratiti se nikada na Zemlju.