Ženski mozak u trudnoći

Zbog velike količine progesterona ženski mozak se u trudnoći mijenja. Iako se pojedini znanstvenici ne slažu s tom teorijom, veliki broj žena u tom razdoblju iskusi gubitak kratkotrajnog pamćenja. Najčešće se uhvate u situaciji gdje primjerice ne znaju kamo su stavile ključeve ili čašu vode koju su prije nekoliko minuta držali u ruci.

Osim zaboravljivosti, žene zbog utjecaja progesterona, posebice u prvom tromjesečju, su razdražljivije, češće umorne te imaju glavobolje. Uravnoteženom prehranom s puno vitamina i minerala koji se nalaze u voću i povrću te određenim vježbama za trudnice mogu se spriječiti glavobolje i umor. Također je bitno piti puno vode, jer kad žena dehidrira u trudnoći, dolazi do poremećaja elektrolita i gubitka kratkotrajnog pamćenja.

3 neobične promjene

Osim mučnina i gubitka pamćenja, hormoni uzrokuju još kojekakve promjene u ženskom tijelu. Kako se ne biste uznemirili i pomislili kako je nešto ozbiljno, saznajte koje su to promjene.

1. Čim zatrudnite, centar za njuh u mozgu postane izrazito aktivan. Ako vam određeni mirisi postanu izrazito intenzivni, otvorite prozor, uzmite mint bombon ili stavite u usta komad limuna.

2. Iako je progesteron "zaslužan" za zaboravljanje i glavobolju, on također ima sedativni učinak. Osjećat ćete se mirnije i ponekad malo izvan sistema.

3. Ženski mozak se za vrijeme trudnoće kupa u oksitocinu i iz tog razloga žena ima potrebu biti njegovana i mažena.

Nakon što žena rodi, njen mozak se ponovo mijenja – i u to vrijeme joj je potrebna maksimalna potpora okoline. Ona je osjetljiva te traži veliku količinu pažnje, zbog još većeg lučenja oksitocina tijekom porođaja i za vrijeme dojenja. Ipak, nakon što se stabilizira žena koja je majka postaje pravi borac za sebe i svoje dijete, te s više lakoće obavlja brojne zadaće.