Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Žgaravica ili infarkt? Evo kada radi boli u trbuhu morate potražiti hitnu pomoć liječnika

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme reagirati i potražiti pomoć liječnika.

Jaku i iznenadnu bol u prsima nitko ne bi trebao ignorirati jer se radi o jednom od glavnih simptoma infarkta, ali ipak u pitanju mogu biti i druga stanja koja nisu opasna po život. Jedno od njih može biti i žgaravica, iako neugodna pojava jer se radi povrata želučane kiseline u jednjak javlja jak osjećaj pečenja u grlu, sigurno zbog nje nećete završiti u bolnici. 

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme reagirati i potražiti pomoć liječnika.

Kada simptomi žgaravice i infarkta mogu biti slični?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje kod kojeg se javlja povrat kiselog želučanog sadržaja u jednjak i usta, a simptomi koji se javljaju mogu oponašati one infarkta – boli koja se javlja radi smanjenog protoka krvi u srce, a neki kažu da se javlja osjećaj kao da slon sjedi na plućima.

Prema pisanju American College of Gastroenterology, oko 23 posto populacije u Americi pati od boli u prsima koja nije uzrokovana bolestima srca, a najčešće se kao uzrok navodi upravo GERB. Slični simptomi se javljaju jer živci u trbuhu i srcu ne šalju jasne signale mozgu odakle bol dolazi. Živci u prsima nisu tako “opremljeni” kao što su recimo živci u rukama, navodi kardiolog Mayo klinike dr. Stephen Kopecky. Objašnjava kako će osoba koja se udarila čekićem u prst dobro znati odakle bol dolazi, ali ako je do ozljede došlo u prsima, srcu, želucu ili jednaku, osoba može osjećati kao da se bol javlja u prsima. 

“Upravo tu dolazimo do problema s dijagnozom. Oko 50 posto pacijenata koji dožive infarkt imaju blage simptome ili se oni ne javljaju pa tako neće potražiti niti liječničku pomoć”, dodaje. Iako svatko može doživjeti različite simptome, postoje načini kako razlikovati ova dva stanja.

Kako prepoznati razliku?

Simptomi poput stezanje u prsima, osjećaja pečenja ili jakog pritiska na prsa mogu se samo pogoršati kada ste pod stresom ili izvodite naporne pokrete, a često otkrivaju upravo probleme sa srcem. Ta se bol može širiti u leđa, vrat, ruke ili čeljust, i javljaju se često uz:

  • znojenje
  • vrtoglavicu
  • mučninu
  • poteškoće s disanjem
  • nepravilne otkucaje srca.

Ako ste pušač, imate dijabetes, pretili ste ili su se u vašoj obitelji često javljaju bolesti srca, ove simptome nikada nemojte ignorirati. Godine su isto tako važne, a bolesti srca se češće javljaju kod muškaraca starih 45 i više godina i kod žena starijih od 55.

Koliko bol traje?

I ovo je jedan od važnih faktora razlikovanja simptoma, navodi kardiologinja Myrna Alexander Nckens koja napominje da će simptomi infarkta trajati 10 i više minuta, dok se simptomi refluksa i žgaravice neće povući nekoliko sati.

Bol se javlja nakon obroka?

Ako su simptomi povezani s probavnim sustavom, često je bol jača nakon što ste pojeli nešto masno ili ljutu, a ležanje će samo pogoršati simptome.

Simptomi kod žena i starijih osoba

Žene i starije osobe češće imaju ne tako uobičajene simptome infarkta, pa tako žene mogu doživjeti mučninu i jak umor ako je u pitanju infarkt, dok starije osobe osjećaju opću slabost, jaku vrtoglavicu i gubitak daha.

Ako ste zabrinuti radi simptoma koji se javljaju, svakako posjetite liječnika, a hitnu službu posjetite ako osjetite jak pritisak u prsima, oblijeva vas znoj, blijedi ste, slabi i gubite svijest.

Ne propustite

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Budi fit

Marelice, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Duh i tijelo

Kriza identiteta nije rijetka pojava kod žena svih starosnih dobi, a sljedeći znakovi ukazuju na to da upravo prolazite kroz jednu takvu krizu.

Duh i tijelo

U današnjem svijetu gdje je planiranje i predviđanje ključno za osobni i profesionalni uspjeh, često smo skloni zaglaviti u beskrajnim razmišljanjima o tome što...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.