Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zimska nutritivna bomba: Sezona je najzdravijeg povrća na svijetu, ne propustite ga uvrstiti u prehranu

Potočarka je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača, koja se često može naći kako raste u hladnim, plitkim potocima.

Zima je doba godine u kojem ima najmanje svježeg povrća, ali ono kojemu je tada sezona, nedvojbeno je najzdravije. Pobrinula se priroda za to, a znanost potvrdila.

Prema istraživanju koje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), potočarka je najzdravije povrće na svijetu.

Povrće i voće bodovano je na temelju utjecaja na kronične bolesti te količine hranjivih tvari koje sadrži (kalij, vlakna, proteini, kalcij, željezo, tiamin, riboflavin, niacin, folat, cink i vitamini A, B6, B12, C, D, E i K).

Potočarka apsolutni pobjednik

Ovim sitnim zelenim listićima dodijeljeno je sto bodova, a odmah iza potočarke su kineski kupus sa 91,99 bodova, blitva s 89,27, cikla s 87,08 i špinat s 86,43 boda. Na samom dnu ljestvice je batat (10,47).

Potočarka osigurava 106 posto dnevnog unosa vitamina K (koji je neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi), 17 posto dnevnog unosa vitamina C (bitan za imunitet i zdravlje kože) i šest posto dnevnog unosa vitamina A (važan za vid i imunološku funkciju).

Sadrži više vitamina C od agruma i više željeza od špinata

Također obiluje fitokemikalijama i antioksidansima koje snižavaju rizik od raznih vrsta raka, jačaju otpornost organizma i saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition dokazalo je snažna ljekovita svojstva potočarke. Naime, redovita konzumacija prevenira rak prostate i debelog crijeva.

Sve ove hranjive tvari upakirane su u pomalo ljute sitne listove u kojima je tek pokoja kalorija, što znači da su vam savršen izbor ako ste odlučili skinuti kilograme i podići kvalitetu prehrane.

Kako potočarku uvrstiti u prehranu?

Vrlo jednostavno – dodajte ju u salate i u sendviče. Potočarku obvezno jedite sirovu.

Potočarku kombinirajte s jabukom, orasima  i špinatom te dressingom od limuna i maslinovog ulja i dobit ćete jednu od ukusnijih salata koju smo probali. Orasi daju hrskavost, ljutina potočarke naglašava slatkoću jabuka, a uz to ova salata obiluje nutrijentima i čini cjelovit obrok.

I da se za kraj vratimo na početak teksta. Upravo u ovo doba godine, na tržnicama ćete uz špinat, blitvu, kelj i zimsku salatu (pravu elitu), pronaći i najzdraviju na svijetu. Uživajte u njenom okusu, a tijelu osigurajte sve one hranjive tvari koje sadrže ovi naizgled skromni listići.

Bila bi prava šteta prezimiti bez potočarke na tanjuru.

Written By

Zanimljivosti

Prevelika količina kave može imati negativne posljedice na socijalne interakcije, ali može štetiti i srcu i povećati krvni tlak.

Zanimljivosti

Besplatna edukacija za trudnice i dojilje „Zdrava mama, sretna beba“ otvara svoj novi ciklus 22. veljače 2025. u Rijeci, u hotelu Bonavia s početkom...

Duh i tijelo

U mjesecima kada se sve više govori o važnosti mentalnog zdravlja, dvije hrabre osobe odlučile su podići svijest o ovoj temi na vrlo osoban...

Brinimo jedna o drugoj

Svake zime gripa postaje jedna od najčešćih tema u obiteljskim domovima, vrtićima i školama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.