Zima je doba godine u kojem ima najmanje svježeg povrća, ali ono kojemu je tada sezona, nedvojbeno je najzdravije. Pobrinula se priroda za to, a znanost potvrdila.
Prema istraživanju koje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), potočarka je najzdravije povrće na svijetu.
Povrće i voće bodovano je na temelju utjecaja na kronične bolesti te količine hranjivih tvari koje sadrži (kalij, vlakna, proteini, kalcij, željezo, tiamin, riboflavin, niacin, folat, cink i vitamini A, B6, B12, C, D, E i K).
Potočarka apsolutni pobjednik
Ovim sitnim zelenim listićima dodijeljeno je sto bodova, a odmah iza potočarke su kineski kupus sa 91,99 bodova, blitva s 89,27, cikla s 87,08 i špinat s 86,43 boda. Na samom dnu ljestvice je batat (10,47).
Potočarka osigurava 106 posto dnevnog unosa vitamina K (koji je neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi), 17 posto dnevnog unosa vitamina C (bitan za imunitet i zdravlje kože) i šest posto dnevnog unosa vitamina A (važan za vid i imunološku funkciju).

Sadrži više vitamina C od agruma i više željeza od špinata
Također obiluje fitokemikalijama i antioksidansima koje snižavaju rizik od raznih vrsta raka, jačaju otpornost organizma i saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala.
Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition dokazalo je snažna ljekovita svojstva potočarke. Naime, redovita konzumacija prevenira rak prostate i debelog crijeva.
Sve ove hranjive tvari upakirane su u pomalo ljute sitne listove u kojima je tek pokoja kalorija, što znači da su vam savršen izbor ako ste odlučili skinuti kilograme i podići kvalitetu prehrane.
Kako potočarku uvrstiti u prehranu?
Vrlo jednostavno – dodajte ju u salate i u sendviče. Potočarku obvezno jedite sirovu.
Potočarku kombinirajte s jabukom, orasima i špinatom te dressingom od limuna i maslinovog ulja i dobit ćete jednu od ukusnijih salata koju smo probali. Orasi daju hrskavost, ljutina potočarke naglašava slatkoću jabuka, a uz to ova salata obiluje nutrijentima i čini cjelovit obrok.
I da se za kraj vratimo na početak teksta. Upravo u ovo doba godine, na tržnicama ćete uz špinat, blitvu, kelj i zimsku salatu (pravu elitu), pronaći i najzdraviju na svijetu. Uživajte u njenom okusu, a tijelu osigurajte sve one hranjive tvari koje sadrže ovi naizgled skromni listići.
Bila bi prava šteta prezimiti bez potočarke na tanjuru.