Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Život nakon nevjere: Kako nastaviti dalje i možemo li vratiti povjerenje?

Jednom kad se razočaramo, ma koliko mi tolerantni bili i neovisno o strpljenju koje nosimo u sebi, povjerenje je teško vratiti.

Otkada je svijeta i vijeka ljudski su odnosi bili nešto čemu se, na ovaj ili onaj način, pridavala dodatna pozornost. Nitko od nas nije otok za sebe, a da bismo izgradili skladan odnos s drugima potrebno je puno truda, strpljenja, razumijevanja, tolerancije i, ono najvažnije, otvorene komunikacije i povjerenja. Jednom kad se razočaramo, ma koliko mi tolerantni bili i neovisno o strpljenju koje nosimo u sebi, povjerenje je teško vratiti. Slično se može preslikati i na bračnu nevjeru.

Što učiniti u situaciji kad shvatite da vas je partner prevario s kolegicom s posla, kako se nositi s činjenicom da odlazite na mjesta na koja je vaša partnerica odlazila s ljubavnikom i zašto ste pokleknuli i prevarili partnera? Ta ili slična pitanja postavljaju si prevareni i oni koji varaju.

Ja sam Irena i osjećam se izdano

Psihologinja Tijana Debelić u okviru Cedevitinog Budi DOBRO. Budi CE. podcasta razgovarala je s pedesetogodišnjom Irenom koja se godinama bori sa suprugovom nevjerom, ali želi ostati u braku. Irena promatra, analizira, taktizira i prilagođava svoje ponašanje ne shvaćajući da dobiva „mrvice sa stola“. U potrazi za unutarnjim mirom i dokazima, samostalno donosi zaključke o promjenama ponašanja svog supruga koji se dodatno zatvara. Sve to Marti donosi nemir, a u razgovoru s psihologinjom pokušava promijeniti perspektivu.

Na samome početku podcasta Irena otvara dušu i govori o tome što je već godinama muči i o čemu ne prestaje razmišljati nakon što se nevjera dogodila. Opisuje i trenutke kako je saznala za nevjeru te odnos sa suprugom prije i nakon događaja koji je protresao njihov odnos i zajednički život. Irena pokušava dobiti odgovor na pitanje kako izgraditi skladan odnos, što učiniti kada se jednom razočaraš i je li moguće promijeniti perspektivu kako bi se što učinkovitije nosio s teretom prevare. Uz sumnju da se nevjera nastavila, Irena je s psihologinjom podijelila i želju da promijeni samu sebe kako bi se bolje osjećala.

Neka prvi korak bude Cedevitin podcast

Podcast „Život nakon prevare – možemo li preživjeti posljedice bračne nevjere?“ progovara o efikasnim načinima suočavanja s nevjerom, obrascima ponašanja i borbi sa strahovima od ponovljene prevare. Za početak, važno je osvijestiti problem jer, da biste preodgojili sami sebe, važno je suočiti se s lošim navikama, obrascima ponašanja koji predodređuju naše djelovanje te vjerovanjima i stavovima koje smo izgradili. Nakon toga slijedi prihvaćanje, a tek treći korak je promjena. Kako je istaknuto u Budi DOBRO. Budi CE. podcastu, na tom putu važno je priznati svaki pomak i uspjeh i iskoristiti pregršt lijepih trenutaka koje život nosi jer sve što imamo je sad i ovdje. Stoga, zašto ne bismo bili sami sebi važni i osvijestili važnost povjerenja u svakom odnosu?

BUDI DOBRO. BUDI CE

Osnovna ideja platforme Budi Dobro. Budi CE. je da svi zainteresirani svaki mjesec mogu konzumirati novi sadržaj, koji prvenstveno uključuje podcast i stručne članke, u čijoj pripremi sudjeluju stručnjaci iz udruge Psihološka pomoć koji se godinama bave relevantnim temama vezanima uz mentalno zdravlje.

Biti dobro, biti CE zapravo znači vjerovati u pozitivne životne ishode i biti spreman učiti kako se nositi sa životnim izazovima na koje ne možemo utjecati, s optimizmom. Cedevita je prije pokretanja ove  platforme najprije provela sveobuhvatno istraživanje o mentalnom zdravlju i optimizmu u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos, a rezultati su im samo dali dodatan vjetar u leđa jer je čak 77% građana prepoznalo optimizam kao ključ za očuvanje mentalnog zdravlja.

Ne propustite

Zanimljivosti

Mentalno zdravlje je dio zdravlja i nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje također je mnogo više od odsutnosti mentalne bolesti.

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

She Book Club

Tara Porter obraća se izravno svojim čitateljicama jezikom punim topline, empatije i humora.

Duh i tijelo

Vrteći u krug i iz dana u dan ponavljajući jedne te iste stvari, zapnemo u dosadnoj kolotečini, a da toga uopće nismo svjesni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.