Znakovi da pretjerujete u alkoholu

Alkohol je u društvu u kojem živimo, na neki način, dio kulture. Poslužuje se i pije na svakoj zabavi i domjenku, uz obroke, u slobodno vrijeme, ali i uz sklapanje poslovnih suradnji. U konzumiranju alkoholnih pića često pretjeruju sve dobne skupine, od tinejdžera pa do umirovljenika. Ovisnost o alkoholu znači da ne možemo kontrolirati vlastitu konzumaciju alkohola i da ona negativno utječe na naš život.

Tolerancija na ovaj porok razlikuje se od osobe do osobe i ovisi o spolu, dobi, težini, genetici i mnogim drugim faktorima. Stoga, što znači pretjerivanje u alkoholu? Udruge i skupine kojima je cilj borba protiv alkoholizma često kažu da je prvi znak da pretjerujete taj da ste počeli čitati ovakav tekst. Mi vam donosimo osam vrlo jasnih znakova upozorenja da ste pretjerali u konzumaciji alkohola.

1. Postavljate pravila

Pijete samo navečer, pijete samo pivo ili vino, a nikad žestoka pića, napijete se samo vikendom, pijete samo u društvu, a nikad sami. Postavljanje pravila je očit znak da ste svjesni da radite nešto pogrešno, ali želite sami sebe uvjeriti da nemate problem.

2. Gledate na sat

Provodite li radni dan nestrpljivo čekajući kraj radnog vremena kako biste došli kući i mogli popiti piće, očito je da vam je alkohol postao previše važna stavka u svakodnevici.

3. Imate rupe u pamćenju

Svatko tko se ikad napio vjerojatno je doživio da se ne sjeća što je rekao ili radio kad je pio. Ova situacija može biti vrlo neugodna ukoliko vam se događa često. Ako vam prijatelji moraju prepričavati prošlu večer jer imate amneziju od vikenda, definitivno ste pretjerali.

4. Šaljete mailove isprike

Početkom svakog radnog tjedna, između ostalog, šaljete mailove isprike prijateljima i poznanicima zbog nečega što ste napravili ili rekli kad ste bili pijani. Alkohol može iz nas izvući ono najgore, a ako to utječe i na ljude oko nas, to je znak da imate problem.

5. Skrivate alkohol od drugih

Kada ste bili djeca, skrivali ste čokoladice ili grickalice kako mama ne bi vidjela da jedete slatkiše prije ručka ili večere. Skrivate li boce alkoholnih pića u kući na mjestima gdje ih ne mogu vidjeti vaši sustanari, to je znak da se bojite njihove reakcije. Ušli ste u opasnu zonu i ako alkohol ulijevate u šalicu kave, čaj ili sok, tako da prijatelji i susjedi i kolege ne vide da pijete.

6. Tražite utjehu u piću

Piće vam često pomaže da biste lakše zaspali i opustili se od stresnog dana, ali to prelazi u problem ako svaku večer baš morate popiti piće i nikako ne možete zaspati bez alkohola.

7. Bliski ljudi su zabrinuti

Prijatelji i članovi obitelji žele vam najbolje, a oni ponekad prvi primijete jeste li pretjerali u nečemu što je štetno za vas. Alkohol otpušta inhibicije, a ako ste inače mirna i povučena osoba, a na poslovnom domjenku plešete na stolovima, vaši kolege i šef zaključit će da imate problem s alkoholom.

8. Zanemarujete obaveze

Alkohol lako postaje ovisnost koje nismo ni svjesni, a to znači da ga postavljamo na prvo mjesto u životu. Ukoliko ste primijetili da stvari koje su vam prije bile važne zanemarujete zbog alkohola, to je jasan znak upozorenja.