Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Znanjem protiv spolno prenosivih bolesti

Istraživanja pokazuju kako se 43,4% srednjoškolaca seksa prije 16-e.

Udruga za nenasilje i ljudska prava Zora je u sklopu projekta "Širi znanje, a ne spolno prenosive infekcije" provela istraživanje na temu 'Rizična spolna ponašanja i znanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju srednjoškolaca Međimurske županije'.

Svrha istraživanja bila je saznati koliko srednjoškolci znaju o seksu te koliko ga često prakticiraju. Godinu dana se provodilo istraživanje koje je pokazalo kako svaki drugi međimurski srednjoškolac ima spolne odnose, a da naravno pritom nije upoznat s rizicima.

Djevojke rijetko odlaze na ginekološke preglede

Zanimljivo je što je 43.,% ispitanika imalo prvo seksualno iskustvo prije 16-te godine, a njih 16.,% s četrnaest godina ili manje. Podjednako rano u seksualne odnose ulaze i djevojke i mladići. Zabrinjavajuće je i to što osim ranog seksa, djevojke rijetko odlaze na ginekološke preglede – prema istraživanju, samo 68,42%. Šokantno je što njih 30,8% niti ne namjerava ići na ginekološki pregled.

Također se samo 6% seksualno aktivnih ispitanika testiralo na neku spolnu bolest, a njih 40% lagalo bi partneru o postojanju zaraze. Većinom zbog straha od ostavljanja i opće društvene sramote.

Seks i alkohol


Seks se u srednjoj školi prakticira ponajviše zbog zaljubljenosti, uzbuđenja ili ozbiljne veze, dok je 3,3 % ispitanika ušlo u spolni odnos zbog prisile. Ipak, ne radi se samo o jednom partneru – 57,5% ispitanika ih je imalo više, a njih 15,6% čak više od pet.

Seksualna iskustva su često povezana s alkoholom i drogom pa je tako njih 37, 74% konzumiralo alkohol za vrijeme seksualnog odnosa. Istraživanje je pokazalo da je seksualno rizično ponašanje povezano s brojem izostanaka – oni koji više markiraju češće prakticiraju seks i ne koriste zaštitu.

Edukacija mladih


Prema procjeni stručnjaka iz udruge 'Zora', rezultati istraživanja su više nego ozbiljni, ali se po tom pitanju nešto mora i poduzeti. Potrebno je što više stručnjaka koji se bave ovom problematikom, više ginekoloških ordinacija i savjetovališta za mlade gdje se oni mogu osjećati ugodno. Mlade je potrebno i educirati te podržavati njihov put prema odgovornom seksualnom ponašanju.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Pripremite se za sljedeću generaciju seks igračaka - igračke upravljane aplikacijom.

Seks

Istraživanja pokazuju da svaki treći par nije sasvim zadovoljan svojim seksualnim životom.

Seks

Ovo nikako nemojte ignorirati!

Horoskop

Planeti u vašoj natalnoj karti mogu vam pomoći da shvatite tko će vas privlačiti i potaknuti vašu ljubav i strast.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.