Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Znanstveni piknik oduševio i male i velike

Održan jednodnevni događaju koji je zamišljen kao neformalno druženje sa znanošću.

U nedjelju 16. rujna, na vanjskoj strani Boćarskog doma, održan je prvi Znanstveni piknik u Hrvatskoj. Svjetski format događanja, koji se organizira u svrhu popularizacije znanja i znanosti, pokazao je i u Zagrebu kako matematika, fizika, kemija i sve druge znanstvene discipline imaju svoju publiku i priliku za vedru budućnost.Više od 9000 posjetitelja na prvom hrvatskom Znanstvenog pikniku potvrdilo je kako znanost i umjetnost u Hrvatskoj imaju publiku i budućnost. Već od 10 sati ujutro na Boćarski dom su pristizale obitelji s malom djecom, tinejdžeri i umirovljenici kako bi vidjeli, čuli i naučili nešto novo. Kroz cijelu sunčanu nedjelju mogao se čuti smijeh i pljesak oduševljenja nakon svakog pokusa, završene radionice i kazališne predstave.

''Oduševljeni smo! Moja petogodišnja kćerka Nika uživala je najviše u stvaranju šarenog mlijeka, izradi vjetrenjača i ispitivanju osjetila'', zadovoljna je bila Jelena, 34-godišnja Zagrepčanka, jedna od posjetiteljica Znanstvenog piknika.

Dok su se u Baltazargradu najmlađi zabavljali uz dječje enciklopedije Večernjeg lista i crtiće profesora Baltazara, nešto stariji su uživali u fizici, kemiji, matematici, biologiji i ostalim znanstvenim disciplinama. ''Uvijek me pozitivno iznenade osnovnoškolci koji o 'teškim temama' poput postojanja ili svemira imaju tako pametna i duboka pitanja koja pokazuju koliko oni razmišljaju i imaju otvoren um'', rekao je doc. dr. sc. Davor Horvatić, jedan od edukatora i popularizatora znanosti, koji je osim o svemiru i postojanju govorio o crnim rupama te brojnim drugim zanimljivim temama.Cijeli dan su trajale aktivnosti koje su uključivale i Škrinju otkrića, jednostavne eksperimente, koje je ustupila tvrtka Siemens Hrvatska te gostovanje edukatora iz poljskog znanstvenog centra Kopernik koji su pokazali kako je ''stres tek jedan od pritisaka na ljudsko tijelo''. Nedjelja je tako bila dan u kojem su održani brojni eksperimenti i radionice u organizaciji uglednih znanstvenika i studentskih udruga.

''Ne može se dovoljno naglasiti važnost ovakvih događanja za razvoj znanosti i ljubavi prema znanosti. Nadamo se kako će biti još više ovakvih projekata, a već se veselimo i spremamo za sljedeći Znanstveni piknik'',  objasnila je buduća profesorica kemije, Lana Šarić iz udruge Znanstvene čarolije, koja je djeci objasnila znanstvene pojmove poput gustoće.

Dok su znanstvenici podučavali prisutne, umjetnici su ih prije svega uveseljavali. Osim kazališne predstave Profesor Baltazar – Put oko svijeta, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna radila je nosoroga od voća i povrća te je imala kreativnu radionicu izrade lutaka i predmeta od voća i povrća.Kako bi sadržaj Znanstvenog piknika bio dostupan svaki dan, u prostoru koji je prikladan za znanost i zabavu, organizatori Znanstvenog piknika, udruga profesor Baltazar i kreativni laboratorij Aquis, članica 5/Group-a, već četiri godine intenzivno rade na projektu Znanstvenog edukacijsko-zabavnog centra – ZEZ.

''Znanstveni centri su u svijetu jedni od najpopularnijih mjesta za druženje sa znanošću na interaktivan i zabavan način. Kada na inovativan način vidite značajke vjetra, leće ili jaja na oko, ostanete zapanjeni i oduševljeni. Zbog toga će i Zagreb biti jedan od domova znanosti u ovom dijelu Europe kroz postojanje Znanstvenog edukacijsko-zabavnog centra u kojem će svoje mjesto imati i obitelji s malom djecom i tinejdžeri'', opisao je ZEZ jedan od njegovih inicijatora, Davor Komerički iz tvrtke Aquis.

Sudeći prema interesu Zagrepčana, ali i brojnih gostiju iz drugih gradova i država, takav projekt će donijeti puno novog znanja i učenja. Upravo ono što je Znanstveni piknik na jedan dan donio na Boćarskom domu.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

She Book Club

Krimić, triler, prapovijesna fikcija, SF ili fantasy? U knjižare su stigli novi vrhunski naslovi u kojima će svaki ljubitelj dobre knjige zasigurno pronaći novo...

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Zanimljivosti

Uspješno partnerstvo trgovačkog lanca Lidl Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se četvrtu godinu zaredom. Iza njih su brojni uspješni projekti i akcije,...

Zanimljivosti

Pod utjecajem zapadnjačkog stila života i visoke razine stresa, imunosni sustav često daje neadekvatan odgovor što se u moderno doba prepoznaje već u dojenčadi,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.