Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Znate li da kurkuma smiruje?

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Indijski začin kurkuma može imati antistresni učinak, tvrdi Ying Xu, farmakolog s pekinškog sveučilišta. Senzacionalno je to otkriće koje je još 2006. godine objavio časopis Brain Research. Pekinški tim proučavao je simptome stresa na štakorima. Uočeno je da imaju smanjenu sposobnost obavljanja poslova, imaju promjene u mozgu i nadbubrežnim žlijezdama, a u krvi povišenu razinu hormona koji se dovode u vezu sa stresom. Kada se štakorima daju manje količine kurkume njihove reakcije izostaju ili su slabije.

Protiv depresije

Istraživači su također otkrili da kurkuma pomaže ublažiti znakove depresije kod miševa.Time potvrđuju tradicionalnu, kinesku medicinu, kojoj je ljekovitost kurkume već poznata. Curcuma longa je glavni sastojak tradicionalne kineske medicine koja se koristi za učinkovito upravljanje stresom i poremećajima povezanim s depresijom. Međutim, istraživači tvrde da o dozama još treba učiti, osobito o njihovoj učinkovitosti i sigurnosti. Naravno, već su se našli stručnjaci alternativne medicine koji naveliko preporučuju kurkumu. Jedan od njih je i Andrew Weil kojega spominje časopis Allure. Alternativac kurkumu preporučuje kao sredstvo protiv upala, a kaže da djeluje i kao antioksidans. Spominje i bolesti za koje tvrdi da ih kurkuma pomaže spriječiti – artritis, rak, Alzheimer…

Kurkuma ili žuti korijen

Kurkuma je poznata i pod nazivom žuti korijen. Iako se može koristiti samostalno često je dio curry praška koji se najčešće dodaje indijskog hrani od riže i piletine kojima daje ljut i blago gorak okus.

Naš mali prijedlog

Pomiješajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima. Začinite jelo s kurkumom ili curry prahom. Jelo od leće ili cvjetače za promjenu začinite s malo kurkume ili curryja u prahu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Savjeti i preporuke

Kokosovo ulje ima nebrojeno puno korisnih svojstava, a tako je zdravo i dostupno sad već u gotovo svim dućanima

Savjeti stručnjaka

Kad je riječ o ženskom intimnom zdravlju, čini se da tu uvijek postoji neki tabu.

Zanimljivosti

Libresse je donirao 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.