Mnogi će reći da ih meso uveseljava zbog okusa, mirisa i brojnih kombinacija koje pruža, ali i zbog toga što u mesnim delicijama uživaju s obitelji i prijateljima, a uspomene nastale oko roštilja su nezaboravne. Isto tako, svaka je majka i baka sretna kad čuje rečenicu “Mogu li dobiti još” ili “Obavezno mi moraš dati recept za ovo”. Malo što pruža bolji osjećaj od praznih tanjura i zadovoljnih lica sitih gostiju, no to nije jedino zašto nas meso – čini sretnima.
Mesne delicije često su nam comfort food
Dobar burger, sendvič s omiljenim komadom mesa, pohana piletina… sve to može biti comfort food jednako kao i ukusna, topla juha. Takva hrana je usko povezana s pozitivnim emocijama i sjećanjima na obiteljske roštilje ili posebne prigode koje su uključivale meso. Konzumiranje upravo nje može izazvati osjećaj topline, zadovoljstva i sreće.
Meso je, uz jaja, najveći izvor proteina
Konzumacijom mesa u tijelo unosimo željezo, magnezij, cink, selen, niacin, riboflavin te vitamine B kompleksa koji pomažu tijelu da hranu pretvori u energiju. Ali i mnoštvo proteina, bez kojih organizam ne funkcionira. Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 – 1,0 g/kg na dan, ovisno o tjelesnoj masi, dobi te razini fizičke aktivnosti. A 8 grama proteina pronaći ćete, primjerice, u jednoj pečenoj kobasici. Nema na čemu!
To nam je u prirodi
Naši preci su se hranili mesom kako bi preživjeli, a naš organizam je prilagođen za probavu i iskorištavanje hranjivih tvari iz mesa. Kada jedemo meso, naš organizam dobiva visokokvalitetne proteine, željezo, vitamin B12 i druge nutrijente koji su ključni za održavanje zdravlja. Ovi nutrijenti podržavaju rad mozga i živčanog sustava, što može doprinijeti osjećaju sreće.
Miris i okus mesa su jedinstveni
Meso je bogatog okusa i teksture koja može pružiti zadovoljstvo dok jedemo. Ovaj senzorni užitak može imati pozitivan utjecaj na naše emocije i raspoloženje. No, nikako ne smijemo zanemariti miris. Dok pržite slaninu, jeste li se ikada pitali zašto miriše tako dobro? Prema istraživanju Andyja Brunninga, učitelja kemije koje je napravio 2014. Godine, razlog je u 150 organskih spojeva koje slanina sadrži, a pečenjem se oslobađaju i rezultiraju mirisom kojem malo tko može odoljeti.
Možete li vi?