Ukiseljeno povrće ključno je za zdravlje u zimskim mjesecima, a danas ćemo naučiti kako ukiseliti ciklu. Ovo gomoljasto povrće bogato je vitaminima i hranjivim tvarima, osobito željezom i antioksidansima. Trebate li još koji argument više da zasučete rukave i obojite prste u ljubičasto, ne brinite imamo ih – izuzetno je ukusno, osobito ako ga pripremite za zimnicu na pravilan način.
To nije problem jer smo na YouTubeu pronašle jednostavan recept u kojem je u detalje objašnjeno kako ukiseliti ciklu.
No, prije nego što krenete pripremati ciklu, treba je kupiti. Izaberite gomolje podjednake veličine kako bi se svi istovremeno skuhali. Također, vodite računa da ne budu preveliki kako ih ne biste morali predugo kuhati.
Sada kada ste nabavili ciklu vrijeme je za akciju.
Kako ukiseliti ciklu za zimnicu?
Operite ciklu i stavite je kuhati u lonac pun vode. Ne režite joj vrhove kako bi sav sok tijekom kuhanja ostao u njoj. Kuhajte otprilike sat – sat i pol. Probajte vilicom je li gotova. Skuhanu ciklu ohladite pa joj odrežite vrhove i ogulite je. Na ruke navucite rukavice ako ne želite još danima imati ljubičaste nokte i prste. Ako vam to nije problem, na rukavice zaboravite. Puno je ugodnije raditi bez njih.
Oguljenu ciklu narežite na kriške željene debljine ili je naribajte.
Dok se cikla hladi sterilizirajte staklenke i poklopce (prokuhajte ih 15-ak minuta u vodi) te pripremite otopinu kojom ćete zaliti ciklu.
Recept za otopinu, za 6 kilograma cikle:
- 0,4 l alkoholnog octa
- 1,2 l vode
- 4 žlice soli
- 6 žlica šećera
Sve dobro promiješati kako bi se sol i šećer rastopili. Otopina mora postati prozirna.
Na dno svake tegle stavite par sjemenki kima te teglu napunite ciklom pa zalijte otopinom koju ste prethodno pripremili.
Sada je vrijeme da pasterizirate staklenke s ciklom. U što veći lonac na dno stavite krpu, poredajte staklenke s ciklom te ulijte vodu do 2/3 visine staklenki. Vodite računa da se staklenke ne dodiruju kako ne bi puknule. Pustite da voda proključa pa ugasite vatru i ostavite staklenke da se ohlade u vodi.
Potom ih premjestite u pećnicu zagrijanu na 90 Celzijevih stupnjeva, na 30 minuta.
Nakon pola sata pećnicu ugasite, a staklenke ostavite unutra dok se ne ohlade pa ih prebacite na tamno i hladno mjesto. Ukiseljena cikla sada je spremna za jelo, no preporučujemo vam da je ostavite još koji dan kako bi se arome prožele.